Nota de plată pentru criza energetică din Europa a trecut de 700 de miliarde de euro
Telex » Știri 5 decembrie 2022
Nota de plată plătită de Europa pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie și a-i proteja pe consumatori de explozia prețurilor a trecut luna aceasta pragul de 700 de miliarde de euro, pe măsură ce guvernele din regiune și-au majorat intervențiile în contextul coborârii temperaturilor, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Potrivit calculelor realizate de think-tank-ul Bruegel, începând din luna septembrie 2021 și până în prezent, cele 27 de state membre UE au alocat aproximativ 600 de miliarde de euro pentru a amortiza impactul crizei energetice asupra companiilor și firmelor, în creștere cu 50 de miliarde de euro față de calculele efectuate luna trecută.
Măsurile adoptate de guvernele din Marea Britanie și Norvegia adaugă alte 105 miliarde de euro la nota de plată totală, pe măsură ce regiunea se confruntă în continuare cu consecințele invaziei rusești din Ucraina.
Cele mai recente cifre vor majora presiunile pentru ca UE să ajungă la un acord cu privire la plafonarea prețului gazelor până la Crăciun. Discuțiile vin într-un moment în care temperaturile ar urma să coboare semnificativ în partea de nord a continentului în săptămâna următoare, potrivit firmei de prognoze Maxar. O sumă de 700 de miliarde de euro este echivalentă cu întregul program de emisiuni comune de obligațiuni demarat de UE pentru a proteja economia regiunii de pandemia de coronavirus. Think-tank-ul Bruegel a îndemnat UE să pună la punct un fond energetic pentru a combate criza actuală și a egaliza impactul potențial asupra bugetelor naționale.
"În condițiile în care prețurile europene la energie sunt așteptate să rămână la un nivel ridicat pentru o perioadă îndelungată, îngrijorările cu privire la sustenabilitatea fiscală se vor înmulți, iar guvernele vor fi supuse la noi presiuni pentru a fi mai țintite în sprijinul pe care îl oferă familiilor și companiilor", a declarat Simone Tagliapietra, unul dintre autorii raportului. "Aceasta crește, de asemenea, riscul fragmentării pieței europene, dacă țările cu o poziție fiscală mai solidă oferă industriilor lor un sprijin mai mare decât alte state", adaugă Simone Tagliapietra.
Datele furnizate de Bruegel arată că România a alocat până acum 8,5 miliarde de euro pentru a amortiza impactul crizei energetice asupra companiilor și firmelor, echivalentul a 3,54% din PIB, ceea ce o plasează imediat după Marea Britanie, care a alocat 3,55% din PIB, și înaintea Cehiei, care a alocat 3,44% din PIB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial