Nou și vechi
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » La început a fost cuvântul...
Este neîndoielnic pozitiv faptul că presa tipărită și audiovizuală se preocupă de stimularea activităților novatoare. Astfel de demersuri ar câștiga mult în materie de calitate publicistică dacă, în toate cazurile, s-ar respecta normele comunicării publice corecte. Astfel, editorialul unei reviste săptămânale a conținut următoarea frază: „Noutatea momentului inaugural al expoziției a fost marcată, în premieră, de la început, de prezentarea unui produs fabricat pentru prima dată”. Culmea ar fi fost ca o „noutate” să reprezinte „un produs” care a mai fost fabricat până acum. De asemenea, orice „moment inaugural” constituie un... „început”, iar „prima dată” este echivalentul unei „premiere”.
Erori asemănătoare a „comis” și reporterul unui post de televiziune, care, referindu-se la aceeași expoziție, a apreciat că „toate vechile mentalități sunt în contratimp și contrasens cu inovarea și, prin urmare, nu pot fi combătute cu metode din trecut”. Evident, „combaterea” la care s-a făcut apel nu poate și nici nu trebuie să înlocuiască tot ceea ce este „vechi”, deoarece multe din cele săvârșite „în trecut” își păstrează și în prezent valabilitatea. Se mai cere observat că nu toate „noutățile” sunt, implicit, și dezirabile. Cât despre „metodele din trecut”, nici ele nu sunt toate „în contratimp și contrasens cu inovarea”.
Mai consemnăm că, la o dezbatere radiofonică, unul dintre participanți a considerat că „tradițiile vechi nu sunt de dislocat numai prin ofensiva spiritului novator; trebuie doar să le ignorăm”. Or, așa cum mai remarcam, nu tot ceea ce este „vechi” se cere „dislocat”, ci, dimpotrivă, se impune, în anumite cazuri, să fie păstrat și îmbogățit. Cu atât mai mult cu cât, atunci când vorbim despre „tradiții”, „ignorarea” a ceea ce este „vechi”, dar și bun în continuare, nu constituie o dovadă de „spirit novator”. Era și este suficient să se facă apel la dicționare pentru a se constata că multe dintre cele care reprezintă „noutăți” conțin, în doze diferite, multe dintre cele „vechi”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial