Noua bancnotă de 50 de lire sterline, care îl omagiază pe Alan Turing, a intrat în circulație în Marea Britanie
Numărul 25-26, 30 iun.-12 iul. 2021 » Roza vânturilor
Noua bancnotă britanică de 50 de lire sterline, care îl omagiază pe matematicianul și specialistul în computere Alan Turing, a intrat în circulație zilele trecute, la trei luni după ce designul ei a fost dezvăluit de Banca Angliei, informează Reuters, preluată de Agerpres. Alan Turing este cunoscut în Marea Britanie pentru inventarea mașinilor care au descifrat mesajele codate transmise de trupele naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial - contribuind astfel la victoria Aliaților - și pentru lucrările sale științifice de dinainte de război care au pus bazele teoretice ale informaticii moderne. După război, Alan Turing a făcut descoperiri și în biologia dezvoltării.
„Plasarea imaginii lui Alan Turing pe această nouă bancnotă reprezintă o recunoaștere a contribuțiilor lui la dezvoltarea societății noastre, precum și o celebrare a vieții lui remarcabile”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.
Agenția britanică de spionaj GCHQ, pentru al cărei precursor Alan Turing a lucrat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a dezvăluit o operă de artă în onoarea celebrului inventator.
Noua bancnotă de 50 de lire sterline completează tranziția Băncii Angliei de la bancnotele de hârtie la cele fabricate din polimeri mai durabili sau plastic.
Bancnotele existente de 50 de lire vor circula în paralel cu noile bancnote din polimeri până la sfârșitul lunii septembrie 2022.
Bancnotele de 50 de lire reprezintă 357 de milioane dintre cele peste 4,5 miliarde de bancnote puse în circulație de Banca Angliei.
Bancnotele cu valori nominale mai mici sunt mult mai populare pentru tranzacțiile realizate de britanici în viața de zi cu zi.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice