Noul „Nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare” a fost publicat în Monitorul Oficial
Telex » Știri 21 iulie 2023
În Monitorul Oficial nr. 662 din 19 iulie 2023 a fost publicat Ordinul ministrului Justiției nr. 1190/C/2023 privind aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare. Noul Nomenclator cuprinde 90 de specializări și ține seama de evoluțiile înregistrate la nivel de societate în ansamblu și de nevoile sistemului judiciar, în particular.
”Era nevoie de un nou «Nomenclator» care să integreze schimbările majore din economie și societate. Au apărut domenii noi, tehnologii noi și specializările înscrise trebuie să reflecte acest lucru. Acest Ordin publicat acum este rezultatul muncii unei echipe căreia îi mulțumesc pentru efortul depus. De nu mai puțin de 13 ani, «Nomenclatorul» nu mai fusese actualizat; din acest punct de vedere era presant să ajungem la acest rezultat”, a declarat secretarul de stat George Cătălin Șerban.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, Nomenclatorul a fost elaborat în cadrul proiectului ”Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare”, cofinanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020, implementat de Ministerul Justiției, în calitate de beneficiar (lider de proiect), în parteneriat cu Parchetul de le lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și Tribunalul București.
În următoarea etapă a proiectului, Ministerul Justiției, împreună cu partenerii săi, va elabora Ghidul explicativ al Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare, care va descrie fiecare specializare și subspecializare, după caz, astfel încât să poată fi cât mai bine identificată aria de expertiză necesară pentru a se răspunde obiectivelor concrete stabilite de organele judiciare într-o cauză anume.
De asemenea, se va dezvolta și implementa o aplicație software care va permite judecătorilor, procurorilor, personalului birourilor locale pentru expertize judiciare tehnice și contabile din cadrul tribunalelor, precum și experților tehnici judiciari sau oricărei persoane interesate să acceseze ”Ghidul”. Aplicația informatică va cuprinde și un motor de căutare, în funcție de anumite cuvinte-cheie, care va da posibilitatea utilizatorilor de a găsi cu ușurință informațiile dorite.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile