Noul șef al FMI avertizează că economia globală este acum într-o „încetinire sincronizată”
Telex » Știri 9 octombrie 2019
Economia mondială a trecut de la avânt la „o încetinire sincronizată”, din cauza escaladării tensiunilor comerciale globale, a Brexitului şi a incertitudinilor geopolitice, a declarat noul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, în primul său discurs, au transmis Reuters şi DPA, citate de Agerpres. „În 2019, ne aşteptăm la o creştere mai lentă în aproape 90% din economiile lumii. Economia globală este acum într-o încetinire sincronizată. Această frânare extinsă înseamnă că anul acesta creşterea economică va înregistra cel mai slab ritm de la începutul deceniului”, a avertizat Kristalina Georgieva.
Aceasta a prezentat un studiu al FMI în care se arată că efectul cumulativ al conflictelor comerciale ar putea însemna o reducere de 700 miliarde dolari a PIB-ului global până în 2020, sau aproximativ 0,8%. Pierderile vin ca urmare a scăderii încrederii oamenilor de afaceri şi a reacţiilor negative ale pieţelor, a explicat şefa FMI. Ea a cerut statelor să lucreze împreună pentru a revizui reglementările globale privind comerţul, pentru a le face mai sustenabile.
Din cauza tensiunilor comerciale, „activitatea industrială pe plan global şi investiţiile s-au redus substanţial”, ceea ce va avea efect şi asupra sectorului serviciilor. Toate statele au de pierdut în cazul unui război comercial. Până acum, repercusiunile au inclus întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi creşterea diviziunilor digitale, a explicat oficialul FMI.
De asemenea, oficialul a atras atenţia economiilor importante să fie atente cu ratele scăzute ale dobânzilor, cu accent asupra „efectelor secundare negative şi a consecinţelor neinţenţionate” ale acestor politici monetare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice