Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 14 octombrie 2019
Numărul 39, 15-21 oct. 2019 » Direct de la sursă
OCDE propune o „Abordare unitară” pentru impozitarea economiei digitale
În data de 9 octombrie a.c., OCDE a publicat documentul referitor la „Propunerea secretariatului pentru o abordare unitară în cadrul Pilonului unu” pentru impozitarea giganților digitali. În conformitate cu abordarea propusă, o țară în care locuiesc clienți sau utilizatori ai unei companii multinaționale, va avea dreptul în lipsa prezenței fizice a acesteia, să impoziteze o parte din profitul rezidual dacă multinaționala are vânzări semnificative sau utilizatori în țara respectivă. Dreptul de impozitare (pe care OCDE îl numește Valoarea A) ar trebui limitat de dimensiunea multinaționalei, incluzând doar acele companii ale căror venituri depășesc 750 de milioane euro. Al doilea element al propunerii (Valoarea B) este reprezentat de adoptarea unui procent fix pentru remunerarea anumitor activități de bază, cum ar fi marketingul și distribuția, care au loc în jurisdicțiile de piață. În cele din urma, Valoarea C va folosi principiile existente privind prețurile de transfer pentru a ține cont de cazurile în care jurisdicțiile fiscale susțin că activitățile desfășurate sunt mai complexe decât cele incluse în Valoarea B și necesită o remunerare suplimentară pentru acestea. Aceste noi drepturi de impunere ar urma să fie supuse mecanismelor de prevenire și soluționare a litigiilor fiscale. Directorul Centrului pentru politici și administrații fiscale al OCDE, Pascal Saint-Amans, a explicat că propunerea urmărește să promoveze negocierile privind reforma fiscală internațională. Primul pas va fi depunerea propunerii către miniștrii finanțelor din țările membre G20 de la Washington în perioada 17-18 octombrie a.c., în timp ce o consultare publică asupra propunerii va rămâne deschisă până la data de 12 noiembrie a.c.
Lista UE a jurisdicțiilor necooperante: două țări au fost eliminate
La 10 octombrie a.c., Consiliul a aprobat excluderea Insulelor Marshall și a Emiratelor Arabe Unite din lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, după ce aceste două țări au implementat reformele fiscale necesare pentru a respecta dispozițiile UE. Drept urmare, lista cuprinde acum următoarele 9 jurisdicții: Samoa americană, Belize, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine americane și Vanuatu. Mai mult, Albania, Costa Rica, Mauritius, Serbia și Elveția au fost eliminate din așa-numită listă gri (Anexa 2 din listă) după punerea în aplicare a reformei pentru respectarea principiilor UE privind buna guvernare fiscală.
Comisia Europeană trimite Ungaria în fața Curții de Justiție
Joi, 10 octombrie a.c., Comisia Europeană a decis să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție pentru neaplicarea unui prag minim pentru accizele la țigarete în conformitate cu normele UE referitoare la tutunul prelucrat. Directiva 2011/64/UE a Consiliului stabilește o acciză minimă de cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul la țigarete (în orice caz, acesta nu poate fi mai mic de 90 € pentru 1.000 de țigarete). După ce, la începutul acestui an, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de notificare formală Ungariei și un aviz motivat, Comisia a decis acum să aducă problema în fața Curții de Justiție explicând că aceasta generează denaturări ale concurenței cu alte state membre și ce se află în contradicție cu politica de protecție a sănătății a Uniunii Europene.
ETAF a fost numit membru al Grupului de experți pentru TVA pentru perioada 2019-2022
Miercuri, 2 octombrie a.c., Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene i-a numit pe reprezentanții ETAF, Benoît Vanderstichelen și pe Stefanie Becker, ca membrii ai Grupului de experți pentru TVA. Mandatul Grupului de experți pentru TVA se desfășoară de la 1 octombrie 2019 până la 30 septembrie 2022. Benoît Vanderstichelen este membru al Institutului belgian – Institut des Experts-Comptables et Conseils fiscaux (IEC-IAB) cu treizeci de ani de experiență în consultanță privind TVA la nivel național și internațional, autor al numeroaselor cărți în domeniul TVA. Dr. Stefanie Becker este membră a Bundessteuerberaterkammer (BStBK), cu mai mult de zece ani experiență în calitate de specialist TVA în consultanță fiscală națională și internațională și fost membru al Grupului de experți pentru TVA (2016-2019). Grupul de experți pentru TVA oferă consultanță Comisiei Europene cu privire la pregătirea actelor legislative și a altor inițiative politice în domeniul TVA și pune la dispoziția Comisiei, informații cu privire la aplicarea practică a actelor legislative și a altor inițiative politice ale Uniunii Europene în domeniul TVA.
Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial