Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 20 iulie 2020
Numărul 27-28, 14-27 iulie 2020 » Direct de la sursă
Planul de acțiune al Comisiei Europene în domeniul fiscal
La 15 iulie a.c., Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri fiscale cu scopul de a simplifica conformitatea fiscală și de a facilita lupta împotriva evaziunii fiscale. Planul de acțiune privind fiscalitatea simplă și echitabilă care să contribuie la strategia de redresare include 25 de inițiative fiscale pe care Comisia intenționează să le lanseze în perioada 2020-2023. Printre inițiativele Comisiei se numără un pachet complet privind TVA în era digitală cu scopul de a actualiza normele TVA pentru economia partajată, modernizând obligațiile de raportare a taxei pe valoarea adăugată și facilitând serviciile de facturare electronică. De asemenea, Comisia va desfășura mai multe evaluări cu privire la impactul introducerii unei modalități de stabilire a locului în care contribuabilii care desfășoară activități transfrontaliere trebuie să plătească impozit și a unui sistem comun și standardizat la nivelul UE pentru reținerea impozitului la sursă. Planul de acțiune a fost însoțit de o Comunicare privind buna guvernanță fiscală atât în UE, cât și la nivel internațional, care se axează pe promovarea echității fiscale și a transparenței în UE. În acest scop, Comisia propune o reformă a Codului de conduită privind impozitarea întreprinderilor care să abordeze într-o manieră mai transparentă concurența fiscală neloială și practicile fiscale dăunătoare din UE. Nu în ultimul rând, în documentul citat, Comisia propune revizuirea listei UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale pentru a se asigura că aceasta este încă eficientă și va putea face față provocărilor actuale.
Comisia a propus extinderea schimbului automat de informații la platformele digitale
Ca parte a pachetului său de măsuri fiscale, Comisia Europeană a propus, la 15 iulie a.c., revizuirea Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 7). Obiectivul revizuirii este extinderea normelor UE în materie de transparență fiscală la platformele digitale. În baza acestei propuneri, schimbul de informații între statele membre cu privire la veniturile generate de vânzătorii de pe platformele online ar avea loc automat. În plus, DAC 7 ar trebui să consolideze cooperarea administrativă, clarificând și îmbunătățind normele existente, de exemplu, prin includerea auditurilor fiscale comune.
Tribunalul UE anulează decizia Comisiei în cazul Apple
Tribunalul Uniunii Europene a anulat, la 15 iulie a.c., decizia Comisiei Europene privind ajutorul de stat ilegal oferit de Irlanda companiei Apple. În 2016, Comisia a deliberat că două hotărâri fiscale adoptate de Irlanda în 1991 și 2007 contraveneau normelor UE privind ajutorul de stat și a somat Irlanda să recupereze facilități fiscale în valoare de 13 miliarde de euro din partea companiei Apple. Conform Tribunalului UE, Comisia a deliberat eronat cu privire la faptul că filialele Apple din Irlanda ar fi beneficiat de un avantaj economic selectiv și, prin extensie, de ajutor de stat. Comisia a concluzionat în mod eronat că autoritățile fiscale din Irlanda au acordat filialelor Apple din Irlanda un avantaj selectiv, având în vedere faptul că Apple a repatriat în acest stat totalitatea veniturilor generate în Europa (precum și cele din Africa, Orientul Mijlociu și India) către filialele irlandeze. Pe lângă toate acestea, Comisia nu a reușit să demonstreze existența erorilor metodologice din cadrul hotărârilor fiscale pe care le-a contestat și nici faptul că hotărârile respective erau rezultatul discreției autorităților fiscale din Irlanda.
Comisia Europeană: nu se va mai acorda ajutor financiar companiilor aflate pe lista neagră a UE
La 14 iulie a.c., Comisia Europeană a emis o recomandare prin care propune ca ajutorul de stat să fie acordat întreprinderilor din UE doar cu condiția ca acestea să nu se regăsească în lista neagră a UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Comisia le-a recomandat statelor membre să nu acorde ajutor financiar (i) companiilor înregistrate în jurisdicțiile incluse în lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale sau rezidente în astfel de jurisdicții din motive fiscale, (ii) companiilor controlate în mod direct sau indirect de către acționari din jurisdicții incluse pe lista neagră a UE, (iii) companiilor care au sediul permanent în jurisdicții aflate pe lista neagră a UE sau care controlează direct sau indirect filiale din astfel de jurisdicții și (iv) companiilor care sunt deținute în comun de întreprinderi din jurisdicții incluse pe lista neagră a UE. Franța, Danemarca și Polonia au adoptat deja astfel de măsuri ca parte a pachetelor naționale de măsuri de ajutor.
Milionarii de la nivel mondial solicită să plătească o „taxă pe avere”
La 13 iulie a.c., membrii grupului Millionaires for Humanity au semnat o scrisoare prin care fac apel la guverne să majoreze impozitele pentru persoanele înstărite. Semnatarii scrisorii au afirmat că impozitele respective ar trebui utilizate pentru a susține redresarea economică și au accentuat importanța majorării permanente a acestora.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice