Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 februarie 2022
Numărul 7, 23 feb. - 1 mar. 2022 » Direct de la sursă
Șase țări doresc ca viitoarea AMLA să supravegheze activele crypto
Potrivit raportărilor, Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Spania și Țările de Jos doresc ca viitoarea Autoritate Europeană împotriva Spălării Banilor (AMLA) să fie responsabilă și de supravegherea companiilor care furnizează servicii aferente activelor crypto. „AMLA ar trebui să supravegheze direct entitățile financiare care prezintă cel mai mare grad de risc și pe cele care furnizează servicii aferente activelor crypto (CASP), fie că sunt mici sau mari, selectate pe baza criteriilor obiective de risc, asigurând o acoperire geografică exhaustivă a pieței interne”, au declarat cele șase țări într-un document de poziție transmis chiar înainte de dezbaterea de luni, 14 februarie, a atașaților pentru servicii financiare în cadrul Consiliului UE. De asemenea, documentul face apel la o monitorizare la nivelul UE „cu implicarea a cel puțin o entitate răspunzătoare în fiecare stat membru, identificată printr-o abordare bazată pe riscuri”.
CE: propunere pentru o derogare de la plata TVA pentru achizițiile legate de apărare până în 2023
Marți, 15 februarie, Comisia Europeană a anunțat că va propune până în 2023, ca parte a unui pachet de măsuri privind spațiul și apărarea, o derogare de la plata TVA pentru a stimula achiziția comună a capacităților de apărare dezvoltate în interiorul cadrelor de cooperare ale UE. Comisia Europeană a declarat că, în acest context, ar putea fi analizată posibilitatea stabilirii unui cadru legal inspirat de Consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare care ar beneficia de o derogare TVA referitoare la echipamentul pe care l-ar achiziționa și l-ar deține consorțiul statelor europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat deja această măsură în cadrul discursului său privind Starea Uniunii din septembrie.
Parlamentul European analizează soluții pentru reducerea decalajului încasărilor de TVA
Parlamentul European a adoptat miercuri, 16 februarie, un raport redactat de eurodeputatul belgian Olivier Chastel (Partidul Renew Europe), care propune o serie de schimbări pentru reducerea decalajului încasărilor de TVA din cadrul UE, adică diferența dintre veniturile din TVA preconizate și TVA colectată efectiv. Eurodeputații subliniază că o gamă de rate reduse de TVA pentru întreprinderi ridică probleme. Mai mult, aceștia fac apel la introducerea unui standard european în domeniul facturării electronice care să armonizeze, în special, informațiile conținute într-o factură electronică pentru a facilita interoperabilitatea transfrontalieră, a asigura conformitatea legală, a spori transparența în tranzacțiile comerciale și a limita astfel frauda și erorile. Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea trecerii la un sistem definitiv privind TVA bazat pe principiul impozitării în statul de destinație.
Eurodeputații fac apel la extinderea armonizării fiscale în UE
Marți, 15 februarie, Parlamentul European a adoptat un raport redactat de eurodeputatul german Markus Ferber (Partidul Popular European) care analizează impactul măsurilor fiscale naționale asupra economiei UE. Raportul argumentează că piața unică are nevoie de armonizare și coordonare în elaborarea politicilor fiscale pentru a spori integrarea pieței unice și a preveni erodarea bazei impozabile. Eurodeputații sunt de părere că armonizarea bazei de fiscale, cum ar fi baza fiscală comună pentru întreprinderi sau Întreprinderile din Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor (BEFIT), ar putea reduce costurile de conformitate pentru IMM-urile care operează în mai multe state membre. De asemenea, eurodeputații fac apel la statele membre să convină rapid asupra propunerii pentru un Cod european pentru impozitarea întreprinderilor și solicită Comisiei să investigheze măsura în care unele state membre distorsionează competiția prin scăderea artificială a ratelor de impozitare marginale reale.
OCDE va constitui un nou Cadru incluziv referitor la stabilirea prețului carbonului
OCDE va constitui o inițiativă globală referitoare la stabilirea prețului carbonului, pe baza modelului Cadrului inclusiv G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS), care a condus la un acord privind o soluție pe doi piloni pentru a trata provocările fiscale generate de digitalizarea economiei. „Veți constata că avem un proiect pentru un nou cadru incluziv referitor la stabilirea prețului carbonului”, a declarat Pascal Saint-Amans, directorul Centrului OCDE pentru Politică și Administrație Fiscală, în timpul conferinței OCDE cu privire la fiscalitate și dezvoltare ce a avut loc miercuri, 16 februarie. Liderul OCDE, Mathias Cormann, a declarat în trecut că eforturile pentru stabilirea prețului carbonului ar trebui promovate la nivel internațional. În raportul său către miniștrii de finanțe G20 publicat vineri, 18 februarie, acesta a explicat că elaborarea unei inițiative referitoare la stabilirea prețului carbonului de tipul Cadrului incluziv „își propune să reunească statele pe o poziție de egalitate în scopul de a conveni asupra unor metodologii comune pentru modelarea măsurilor privitoare la prețul emisiilor de carbon (implicit stabilirea acestuia) și măsurarea prețurilor pentru o mai bună informare a alegerilor în materie de politici”.
Misiunea subcomisiei FISC la Paris
O delegație de eurodeputați din subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) din Parlamentul European, condusă de Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), se va deplasa la Paris la 24 februarie 2022. Aceștia se vor întâlni cu reprezentanți ai autorităților fiscale franceze, ai administrației franceze și ai OCDE. De asemenea, este programată și o întâlnire informală cu reprezentanți din partea asociațiilor de afaceri (MEDEF și AFEP) și ONG-urilor (Terre Solidaire, Oxfam, ONG One și French Taxpayers Association). Discuțiile ar trebui să se concentreze pe implementarea acordului OCDE privind impozitarea, precum și pe alte subiecte, inclusiv impozitarea digitală, impozitarea legată de mediu și energie și inițiative recente pentru combaterea practicilor fiscale dăunătoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane