Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 21 septembrie 2020
Numărul 37-38, 22 sept.-5 oct. 2020 » Direct de la sursă
Ursula von der Leyen subliniază necesitatea impozitării economiei digitale, a CBAM și a unei noi directive privind impozitarea energiei
La 16 septembrie a.c., în primul său discurs privind starea Uniunii, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a confirmat că CE depune eforturi pentru a susține un acord la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea economiei digitale. Cu toate acestea, președintele CE a precizat că, în cazul în care nu se va ajunge la un acord până la finele anului 2020, „Europa va veni cu o propunere la începutul anului următor”. Aceasta a evidențiat necesitatea de a introduce un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) pentru a reduce emisiile de carbon în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului. Mai mult decât atât, în scrisoarea sa de intenție adresată președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, și cancelarului Angela Merkel, Ursula von der Leyen a confirmat că în 2021 Comisia va prezenta o propunere legislativă pentru revizuirea Directivei privind impozitarea energiei.
Parlamentul European propune audierea directorilor generali executivi ai Google, Apple, Facebook și Amazon
Președintele Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare din cadrul Parlamentului European, Irene Tinagli (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Italia), a confirmat intenția coordonatorilor grupurilor politice din cadrul Comisiei ECON de a organiza o audiere a directorilor executivi generali ai Google, Amazon, Facebook și Apple de îndată ce sediul Parlamentului European va fi redeschis publicului. Audierea ar trebui să se concentreze pe subiectele abordate recent de eurodeputatul Stéphanie Yon-Courtin în scrisoarea sa, respectiv pe practicile anticoncurențiale în era digitală și în domeniul fiscal. Irene Tinagli a declarat că această audiere va permite atât directorilor generali executivi ai acestor mari companii, cât și europarlamentarilor, care reprezintă consumatorii din Europa, să își exprime punctele de vedere. Organizarea audierii trebuie confirmată de Conferința Președinților, ai cărei membri sunt președinții grupurilor politice din cadrul Parlamentului European.
Polonia urmează să introducă noi norme privind prezentarea informațiilor legate de impozitul corporativ
La 4 septembrie a.c., consiliul de miniștri ai Poloniei a prezentat un proiect de lege care conține amendamente la normele privind impozitul corporativ, ceea ce poate avea consecințe pentru mai multe companii din Polonia. Unul dintre principalele aspecte ale normelor propuse se referă la intenția de a impune marilor companii să publice politicile și strategiile lor fiscale. Ministrul de finanțe al Poloniei a declarat că această obligație ar consolida controlul cetățenilor asupra activității economice și asupra contribuției fiscale a corporațiilor care își desfășoară activitatea pe teritoriul acestui stat. Încă nu este clar care dintre elementele strategiilor și politicilor fiscale ale marilor companii ar trebui incluse în aceste noi norme privind prezentarea informațiilor.
Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial