Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 25 noiembrie 2019
Numărul 45, 26 nov. - 2 dec. 2019 » Direct de la sursă
Statele membre nu au ajuns încă la un acord pe tema Raportului pentru fiecare țară în parte (CbcR)
La 20 noiembrie a.c., ambasadorii statelor membre la UE (Coreperul) au discutat includerea Raportării pentru fiecare țară în parte pe agenda Consiliului Concurenței la 28 noiembrie 2019. Președinția Finlandeză a Consiliului a decis ca subiectul respectiv să rămână pe agendă în pofida tensiunilor generate de pozițiile diferite pe care le-au adoptat statele membre. Zece țări (Franța, Spania, Belgia, Danemarca, Țările de Jos, Italia, România, Bulgaria, Grecia și Slovacia) și-au reafirmat acordul. Alte țări și-au exprimat clar opoziția față de propunere. Acestea sunt de părere că acest subiect ar trebui discutat în cadrul Formațiunii Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), iar Parlamentul European ar trebui să aibă doar rol consultativ. Poziția a trei țări (inclusiv a Germaniei) rămâne incertă. Pentru ca propunerea să fie adoptată, este nevoie de o majoritate calificată, adică 55% dintre Statele Membre, reprezentând cel puțin 65% din populația UE. Rămâne de văzut dacă se va forma o minoritate de blocare.
Porturi scutite de impozite: Comisia Europeană a deschis o anchetă amănunțită asupra Italiei
La 15 noiembrie a.c., Comisia Europeană a deschis o anchetă amănunțită asupra scutirilor la plata impozitelor aplicate porturilor italiene. La 19 ianuarie 2019, Comisia Europeană a propus Italiei și Spaniei să-și modifice legislațiile naționale pentru a asigura faptul că impozitul pe profit se va aplica porturilor din țările respective, la fel cum se aplică altor companii. În realitate, autoritățile portuare din Italia sunt scutite complet de impozitul pe profit, în timp ce în Spania scutirea se aplică doar surselor principale de profit (de exemplu: taxe portuare, profituri obținute din contracte de închiriere sau de concesionare). Dat fiind faptul că Italia nu a fost de acord să-și modifice legislația, o anchetă amănunțită a fost demarată de către Comisa Europeană pentru a analiza compatibilitatea scutirilor aplicate în Italia cu normele UE privind ajutorul de stat. La aceeași dată, Comisia a acceptat angajamentul Spaniei de a-și amenda legislația privind impozitul pe profit pentru a se alinia cu normele UE privind ajutorul de stat. Autoritățile spaniole au fost de acord ca porturile din Spania să fie supuse normelor privind impozitul pe profit începând cu anul 2020.
Consiliul de Analiză Economică din Franța se pronunță asupra impactului celor doi Piloni ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD)
La 19 noiembrie a.c., Consiliul de Analiză Economică din Franța (Conseil d’Analyse Économique – CAE) a publicat un raport care conține o evaluare inițială a celor cinci scenarii privind reforma fiscală internațională discutată la nivelul OECD. Această evaluare prezintă impactul acestor scenarii asupra șase țări: Franța, Germania, Statele Unite ale Americii, Irlanda, China și India. Conform acestei evaluări, impactul Pilonului 1, propus de către OECD, asupra impozitului pe profit ar fi neglijabil. Impozitul pe profit, în special, ar crește doar cu 0,1% în Franța și ar scădea ușor (-0.1%) în Germania, rezultatele fiind în mare parte aceleași și pentru celelalte țări incluse în studiu. Efectul Pilonului 2, adică adoptarea unei rate minime de impozitare efectivă, ar fi mult mai semnificativ: Impozitul pe profit ar crește cu 9,4% în Franța și cu 5,7% în Germania.
Guvernul ceh urmează să adopte o taxă digitală
Până în momentul în care se va găsi o soluție globală la nivel OECD, guvernul ceh a decis să aprobe o propunere de a impozita cu 7 % profitul „giganților digitali” derivat din publicitatea orientată și din asigurarea piețelor digitale. Impozitul se va aplica companiilor care au un profit anual de peste 750 de milioane de euro și au peste 200.000 de utilizatori. Propunerea nu a fost aprobată încă de parlamentul ceh, dar în urma aprobării acestei legislații Republica Cehă se va putea număra printre țările care au introdus deja un asemenea impozit, precum Franța și Italia.
Conferința ETAF – 5 decembrie 2019
Nu ratați oportunitatea de participa la Conferința ETAF privind „Dinamica viitoare a politicii fiscale UE” din 5 decembrie 2019, la Bruxelles. Consultați programul conferinței și înscrieți-vă la adresa de E-mail info@etaf.tax. Mai sunt doar câteva locuri disponibile!
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane