Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 27 iulie 2020
Numărul 29-30, 28 iul.-10 aug. 2020 » Direct de la sursă
Consiliul European a ajuns la un acord cu privire la planul de redresare economică al UE
La 21 iulie a.c., cei 27 de șefi de stat sau de guvern ai UE au ajuns la un acord cu privire la Cadrul Financiar Multianual (CFM) aferent perioadei 2021-2027 și noul instrument de redresare economică numit Next Generation EU. Planul de redresare economică post-COVID-19, în valoare de 750 miliarde euro, va fi finanțat printr-un împrumut comun al Comisiei Europene în numele UE-27. Fondul de redresare economică va fi compus din granturi în valoare de 390 miliarde euro și împrumuturi de 360 miliarde euro. Planul va introduce, totodată, o nouă resursă proprie bazată pe o taxă pe plasticul nereciclat de la 1 ianuarie 2021. Comisia Europeană a fost invitată să prezinte în 2021 propunerile cu privire la mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și la taxa digitală, pentru ca acestea să poată fi introduse cel târziu în 2023. Acordul menționează și posibilitatea introducerii altor resurse proprii UE (de exemplu, taxa pe tranzacțiile financiare) până la finele anului 2027. Comparativ cu propunerea prezentată în Comunicarea Comisiei Europene la 27 mai a.c., acordul nu include nicio referință la un nou impozit corporativ bazat pe operațiunile unei întreprinderi ce beneficiază pe deplin de piața unică a UE. Introducerea unor noi resurse proprii a fost solicitată și în Rezoluția Parlamentului European privind planul de redresare economică din 15 mai a.c.
Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la revizuirea Directivei privind impozitarea energiei
Comisia Europeană a lansat, la 22 iulie a.c., consultări publice cu privire la două inițiative menite să maximizeze impactul impozitării pentru a atinge obiectivele climatice ale UE. Consultarea publică referitoare la revizuirea Directivei privind impozitarea energiei vizează actualizarea ratelor minime de impozitare aplicabile produselor energetice și energiei electrice, care nu au fost actualizare de la intrarea în vigoare a Directivei în 2003. Odată cu această revizuire, Comisia intenționează să restructureze scutirile actuale de impozite în vederea reducerii subvențiilor implicite pentru combustibilii fosili și anumite sectoare economice. Termenul pentru depunerea comentariilor cu privire la această inițiativă este 14 octombrie a.c. Consultarea publică referitoare la mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon vizează introducerea unui preț care să reflecte cu mai multă acuratețe conținutul de carbon al bunurilor de import. Acest lucru ar asigura faptul că țările cu politici climatice mai puțin ambițioase, care își mută activitatea de producție în alte state, nu subminează obiectivele ecologice ale UE. Termenul de depunere a comentariilor este 28 octombrie a.c.
Miniștrii de finanțe ai țărilor G20 doresc un acord cu privire la reforma fiscală internațională
La 22 iulie a.c., în cadrul unui webinar organizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Pascal Saint-Amans (directorul Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE) a confirmat faptul că încheierea unui acord cu privire la reforma fiscală internațională înainte de luna noiembrie se poate dovedi a fi dificil de realizat, însă miniștrii de finanțe ai țărilor G20 speră să ajungă la o soluție globală până la finele anului 2020. Pascal Saint-Amans a analizat Comunicatul publicat de miniștrii de finanțe ai țărilor G20 în urma ședinței lor din 18 iulie a.c., în care se evidențiază angajamentul acestora de a ajunge la un acord până la finalul acestui an. Aceștia au solicitat OCDE să întocmească un raport cu privire la planurile pentru fiecare pilon pentru ședința din 15-16 octombrie a.c., însă Pascal Saint-Amans a dat asigurări că planurile respective vor fi disponibile deja pentru ședința plenară a OECD/G20 cu privire la Cadrul Inclusiv privind BEPS din 8-9 octombrie. Aceste planuri ar trebui să furnizeze detalii tehnice privind cei doi piloni a căror formă să fie cât mai apropiată de documentele care vor fi aprobate de miniștri. Cu toate acestea, potrivit lui Pascal Saint-Amans, chestiunea referitoare la domeniul de aplicare al pilonului 1 rămâne o controversă.
Consiliul Uniunii Europene a amânat oficial introducerea pachetului de TVA pentru tranzacțiile aferente comerțului electronic
La 22 iulie a.c., Consiliul European a adoptat oficial o Decizie a Consiliului și un Regulament al Consiliului prin care amână cu șase luni introducerea pachetului de TVA pentru tranzacțiile aferente comerțului electronic, ca răspuns la pandemia de COVID-19. Consiliul UE a luat această decizie în urma opiniilor emise de Parlamentul European (care are doar rol consultativ), care a solicitat o perioadă mai scurtă de amânare, de doar trei luni.
Comisia Europeană a extins măsura de scutire de TVA și taxe vamale pentru importurile de echipamente medicale
La 23 iulie a.c., Comisia Europeană a extins cu încă trei luni măsura temporară de scutire de TVA și taxe vamale pentru importurile de echipamente medicale și echipamentele de protecție provenite din țări terțe, cu scopul de a contribui la combaterea pandemiei de COVID-19. Această măsură vizează măștile, echipamentul de protecție, kiturile de testare, ventilatoarele, precum și alte echipamente medicale și rămâne în vigoare până la 31 octombrie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național