Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 29 martie 2021
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » Direct de la sursă
Comisia ECON a adoptat raportul privind impozitarea economiei digitale
Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) din cadrul Parlamentului European a adoptat recent, cu o largă majoritate, proiectul de raport privind impozitarea economiei digitale întocmit de raportorii Martin Hlaváček (Partidul Renew Europe, Republica Cehă) și Andreas Schwab (Partidul Popular European, Germania). Raportorii au afirmat că opțiunea preferată rămâne în continuare o soluție la nivel internațional în ceea ce privește cei doi piloni ai reformei fiscale internaționale propuse de OCDE, însă, dacă nu se ajunge la o soluție globală, UE ar trebui să fie pregătită să implementeze propriul sistem de impozitare a economiei digitale. Raportul a fost aprobat cu câteva zile înaintea reuniunii Consiliului European din 25-26 martie, unde șefii de stat și de guvern europeni au abordat și acest subiect. În aceeași zi, Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală în cadrul Comisiei Europene, a discutat cu membrii subcomisiei FISC cu privire la o posibilă propunere de taxă digitală din partea Comisiei. Aceasta a subliniat că taxa digitală ar trebui să fie compatibilă cu soluția de la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a evita discriminarea și tensiunile comerciale.
DAC 7: Noi obligații de raportare pentru operatorii de platforme digitale
Consiliul European a adoptat noi norme privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal pentru abordarea provocărilor generate de economia platformelor digitale (DAC 7). Noile prevederi introduc pentru operatorii de platforme digitale obligația de a raporta veniturile realizate de vânzători prin intermediul platformelor lor, iar pentru statele membre, obligația de a face schimb automat de astfel de informații. Directiva (UE) 2021/514 a Consiliului vizează platformele digitale situate atât în interiorul, cât și în afara UE și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023. În plus, noile norme stabilesc un cadru pentru ca autoritățile competente din două sau mai multe state membre să efectueze controale comune. Acest cadru va fi operațional în toate statele membre UE cel târziu din 2024.
Propuneri privind crearea unui sistem fiscal post-COVID, analizate de Subcomisia FISC
Subcomisia pentru chestiuni fiscale a Parlamentului European (FISC) a discutat recent un proiect de raport întocmit de eurodeputatul Claude Gruffat (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Franța) referitor la crearea unui sistem fiscal european durabil din punct de vedere economic, social și ecologic în economia post-COVID. Raportul propune un nou sistem fiscal care să urmărească trei obiective: tranziția ecologică, reducerea inegalităților sociale și restabilirea concurenței pentru IMM-urile europene. Potrivit documentului citat, statele membre ar trebui să ia în considerare extinderea bazei de impozitare pentru taxele de mediu și să pună accentul pe impozitarea capitalului și a averii mai degrabă decât pe impozitarea veniturilor salariale. Membrii subcomisiei FISC au avut păreri diferite despre raport. Isabel Benjumea (Partidul Popular European, Spania) a subliniat că subcomisia FISC nu a fost înființată pentru a sugera statelor membre să își mărească taxele și impozitele sau să vizeze anumite tipuri de impozitare. Gunnar Beck (Identitate și Democrație, Germania) a declarat că susține impozitarea companiilor care au beneficiat în urma pandemiei, precum companiile digitale și farmaceutice. Pedro Marques (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Portugalia) a susținut propunerile incluse în document, în timp ce Billy Kelleher (Partidul Renew Europe, Irlanda) a subliniat că raportul ar trebui să acorde o atenție deosebită IMM-urilor europene.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național