Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 4 aprilie 2022
Numărul 12, 30 mar. - 5 apr. 2022 » Direct de la sursă
Directiva de implementare pentru Pilonul II: o nouă încercare de compromis, pe 5 aprilie
Marți, 5 aprilie, președinția franceză a Consiliului UE va încerca din nou să ajungă la un acord între statele membre cu privire la Directiva de implementare pentru Pilonul II în timpul unei ședințe a miniștrilor de finanțe UE. Un nou text de compromis din 28 martie prevede că statele membre în care sunt localizate maximum 12 societăți-mamă ale grupurilor vizate pot alege să nu aplice Norma de includere a veniturilor (IIR) și Norma profitului insuficient impozitat (UTPR) pentru șase ani fiscali consecutivi. Textul menține și prorogarea aplicării noilor norme de la 1 ianuarie 2023 la 31 decembrie 2023. Miercuri, 30 martie, Polonia și Estonia încă se opuneau textului, potrivit raportărilor. Președinția franceză crede că s-ar putea ajunge totuși la un acord pe 5 aprilie, dar consideră că principalul impediment îl reprezintă solicitarea Poloniei de a adăuga măsuri de protecție în text care să conecteze implementarea Pilonului I (realocarea drepturilor de impozitare) cu implementarea Pilonului II al acordului OCDE privind impozitarea.
Joe Biden propune înlocuirea BEAT cu norma UTPR
Administrația americană a lansat luni, 28 martie, un pachet de propuneri fiscale, ca parte a planului său de buget pentru anul fiscal 2023. Acestea includ înlocuirea Bazei de erodare și a impozitului antifraudă (BEAT) cu Norma profitului insuficient impozitat (UTPR) a Pilonului II OCDE pentru anii fiscali începând cu 2024. Un impozit național minim suplimentar la nivelul SUA (la o rată de 15%) va face parte din normele de protecție a veniturilor SUA contra impunerii UTPR de către alte state. UTPR nu s-ar aplica veniturilor care fac obiectului regimului SUA privind impozitarea redusă a veniturilor aferente imobilizărilor necorporale (GILTI) obținute de societățile străine controlate (CFC). De asemenea, Joe Biden a propus un nou impozit minim care vizează persoanele bogate, un așa-numit „impozit al miliardarilor”, care ar impune un impozit minim de 20% asupra veniturilor totale pentru contribuabilii cu o avere mai mare de 100 de milioane de dolari.
Subcomisia FISC a PE: Discuții privind combaterea schemelor agresive de impozitare și rolul consultanților fiscali din Țările de Jos
Luni, 28 martie, eurodeputații din subcomisia pe probleme fiscale a Parlamentului European (FISC) au discutat cu experții reformele fiscale naționale implementate în Țările de Jos pentru a combate schemele agresive de impozitare. Printre recomandările acestora, experții au sugerat reglementarea profesiei fiscale olandeze. Jan van de Streek, profesor de drept fiscal la University of Leiden, a afirmat că reglementarea ar putea, de exemplu, să fie realizată printr-un jurământ sau prin norme de etică. Anna Gunn, partener la Gunn Tax Communication, a făcut, de asemenea, apel la reglementarea la nivel național a profesiei fiscale, deși aceasta a remarcat o nouă dimensiune etică la noua generație de consultanți fiscali. Eurodeputatul Paul Tang, președinte al subcomisiei FISC, a explicat că există diferențe stringente la nivelul UE, oferind ca exemplu Germania și Austria, care au reglementări clare pentru consultanții fiscali și unde profesioniștii din domeniul fiscal reușesc să mențină echilibrul corect între interesele private și cele publice.
Comisia Europeană ia în calcul relaxarea normelor de impozitare a energiei
Comisarul european pentru impozitare, Paolo Gentiloni, a sugerat luni, 28 martie, că s-ar putea realiza derogări de la normele UE privind impozitarea energiei în contextul impactului asupra economiei UE generat de războiul din Ucraina. Statele UE au investit deja în medie 0,5% din PIB-ul lor în măsuri de reducere a presiunilor inflaționiste asupra consumatorilor și întreprinderilor. „Trebuie să continuăm să acționăm în mod coordonat. Voi veni în următoarele săptămâni cu îndrumări suplimentare cu privire la ce tip de derogări de la normele în vigoare privind impozitarea energiei ar putea fi permise temporar în această situație dificilă”, a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă, la București.
Comisia Europeană solicită statelor membre să retragă pașapoartele de aur acordate persoanelor care fac obiectul sancțiunilor UE legate de războiul din Ucraina
Într-o recomandare emisă luni, 28 martie, Comisia Europeană a solicitat statelor membre să retragă de îndată sau să refuze reînnoirea cetățeniilor sau a permiselor de reședință acordate în cadrul unei scheme de acordare a reședinței pentru investitori (așa-numitele pașapoarte sau vize de aur), deținute de persoanele de naționalitate rusă sau belarusă care fac obiectul sancțiunilor UE legate de războiul din Ucraina. În termeni generali, Comisia a transmis, de asemenea, că orice stat membru care încă desfășoară scheme de acordare a cetățeniei pentru investitori trebuie să le pună capăt de îndată, amintind că astfel de scheme nu sunt compatibile cu principiul cooperării oneste și conceptul de cetățenie UE consacrat în tratatele UE. „Schemele de acordare a reședinței pentru investitori generează riscuri inerente de securitate, spălare a banilor, evaziune fiscală și corupție pentru statele membre și pentru UE per ansamblu. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat încă o dată aceste riscuri”, a afirmat CE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial