Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 5 octombrie 2020
Numărul 39-40, 6-19 oct. 2020 » Direct de la sursă
CE a publicat notele explicative la normele în materie de TVA pentru comerțul electronic
La 30 septembrie a.c., Comisia Europeană a publicat Notele explicative la noile norme în materie de TVA pentru comerțul electronic, care conțin îndrumări cu privire la aplicarea noilor norme, inclusiv exemple, pentru furnizorii sau interfețele de comerț electronic (de exemplu, piețe, platforme) implicate în tranzacțiile electronice. Acestea au rolul de a ajuta companiile care își desfășoară activitatea în mediul online, în special IMM-urile, să-și înțeleagă obligațiile în materie de TVA ce decurg din operațiunile transfrontaliere de aprovizionare a consumatorilor din Uniunea Europeană. Ca urmare a dificultăților cauzate de pandemia de COVID-19, aplicarea noilor norme în materie de TVA pentru comerțul electronic a fost amânată cu șase luni (1 iulie 2021, în loc de 1 ianuarie 2021). Comisia Europeană încearcă să simplifice obligațiile în materie de TVA pentru companiile care furnizează servicii sau bunuri transfrontaliere unor consumatori finali și să asigure plata corectă a taxei pe valoarea adăugată statului membru în care are loc operațiunea. Notele explicative urmează să fie traduse în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Comisia Europeană propune armonizarea sistemului de reținere a impozitului la sursă
La 24 septembrie a.c., Comisia Europeană a adoptat noul Plan de acțiune privind Uniunea piețelor de capital. Punctul 10 al planului prevede o propunere a Comisiei privind adoptarea „unui sistem de reținere a impozitului la sursă comun și standardizat la nivel european”. Prin intermediul acestuia, Comisia Europeană intenționează să reducă povara generată de procedurile de rambursare pentru impozitul reținut în cazul investițiilor transfrontaliere care sunt divergente, laborioase și susceptibile la fraudă. Mai multe detalii în legătură cu acest plan vor fi publicate în următoarele săptămâni.
Planul de acțiune al Comisiei Europene privind uniunea vamală
La 28 septembrie a.c., Comisia Europeană a prezentat noul plan de acțiune privind uniunea vamală. Măsurile incluse în plan au ca scop consolidarea uniunii vamale și se concentrează asupra a patru aspecte: gestionarea riscurilor, comerțul electronic, conformitatea și autoritățile vamale. În ceea ce privește gestionarea riscurilor, planul de acțiune prevede o mai mare disponibilitate a datelor și a analizei datelor în scopuri vamale. În privința comerțului electronic, Comisia va înăspri obligațiile pentru furnizorii de servicii de plată și platformele de vânzare online. Nu în ultimul rând, acest plan de acțiune detaliază modalitatea de includere a echipamentelor vamale moderne în următorul buget al UE.
Comisarul desemnat Mairead McGuinness susține impozitarea echitabilă
La 2 octombrie a.c. a avut loc audierea comisarului desemnat pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON). În cadrul audierii, eurodeputații și-au exprimat unele rețineri privind poziția adoptată de Irlanda în ceea ce privește impozitarea companiilor multinaționale. Mairead McGuinness a declarat că în calitate de comisar va susține toate inițiativele Comisiei Europene care au ca scop asigurarea unei impozitări mai echitabile și mai eficiente. Comisarul a afirmat, de asemenea, că susține și impozitul pe tranzacțiile financiare.
Insulele Cayman și Oman nu se vor mai afla pe „lista neagră” a UE a jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal
La 30 septembrie a.c., ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat revizuirea listei negre a UE privind jurisdicțiile necooperante din punct de vedere fiscal. Conform unui proiect de text, Insulele Cayman, care au fost incluse pe această listă în luna februarie, vor fi scoase de pe listă deoarece și-au îmbunătățit cadrul fiscal. Și Oman urmează să fie scos de pe lista neagră ca urmare a faptului că a ratificat Convenția OCDE de asistență administrativă reciprocă în materie fiscală și a implementat schimbul automat de informații cu statele membre UE. În schimb, alte două state vor fi adăugate pe această listă: Barbados și Anguilla.
Tribunalul General al Uniunii Europene a decis că sistemul spaniol de beneficii fiscale este o formă de ajutor de stat
La 23 septembrie a.c., Tribunalul Uniunii Europene a decis în favoarea Comisiei Europene în cazul sistemului spaniol de beneficii fiscale, trimis înapoi spre rejudecare de Curtea Europeană de Justiție în 2018. În 2013, Comisia Europeană a constatat că sistemul spaniol de beneficii fiscale constituia un ajutor de stat sub forma unui avantaj selectiv parțial incompatibil cu piața internă. Cu toate acestea, în 2015, Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia Comisiei Europene, în urma unei acțiuni înaintate de o companie spaniolă. În 2018, în urma unui apel al Comisiei Europene, Curtea Europeană de Justiție a anulat decizia Tribunalului General al Uniunii Europene. Curtea Europeană de Justiție a trimis cazul înapoi la Tribunal spre rejudecare în urma deciziei finale a Tribunalului de la 23 septembrie 2020, care a anulat acțiunea înaintată de compania spaniolă. Tribunalul a constatat că beneficiile fiscale au fost acordate în contextul unui sistem de autorizare prealabilă „pe baza unor criterii vagi, care necesită interpretare, pentru care nu există nicio prevedere”. Potrivit Tribunalului, aspectele discreționare „au favorizat beneficiarii față de alți contribuabili într-o situație de fapt și de drept comparabilă”.
Belgia va introduce impozitul asupra serviciilor digitale
Belgia se alătură statelor membre UE care vor introduce o formă de impozitare a economiei digitale în cazul în care negocierile din cadrul OCDE vor eșua. Un proiect de acord de coaliție, realizat de noul guvern condus de Alexander De Croo, include un paragraf ce evidențiază că, în condițiile stadiului avansat de digitalizare a economiei, normele fiscale internaționale tradiționale nu se aliniază economiei digitale. Deși se menționează în document că Belgia ar prefera un acord internațional, sunt incluse prevederi conform cărora guvernul belgian va institui un impozit pe serviciile digitale dacă nu se va ajunge la un astfel de acord până în anul 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial