Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 6 iulie 2020
Numărul 25-26, 30 iun. - 13 iul. 2020 » Direct de la sursă
Conferința online ETAF privind rolul politicii fiscale în contextul pandemiei COVID-19
La 30 iunie a.c., European Tax Adviser Federation (ETAF) a găzduit o conferință online având ca subiect rolul politicii fiscale în criza economică generată de pandemia de COVID-19. În cadrul evenimentului, Philippe Arraou (președintele ETAF) a discutat cu Patrice Pillet (directorul Departamentului pentru Taxa pe Valoarea Adăugată din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene) și David Bradbury (directorul Diviziei pentru Politică Fiscală și Statistică din cadrul OCDE) despre lecția învățată în urma crizei provocate de coronavirus și posibilele evoluții viitoare la nivel european și internațional din perspectiva politicii fiscale. În mesajul său de bun venit, Philippe Arrou a subliniat rolul esențial al consilierilor fiscali, aceștia acționând ca un prim mijloc de contact între contribuabili și administrațiile fiscale care gestionează criza. Patrice Pillet a evidențiat modul în care fiscalitatea (și în special TVA) a fost utilizată la nivel național și la nivelul UE ca instrument pentru a reacționa la criza economică și de sănătate. David Bradbury a remarcat, la rândul său, activitatea desfășurată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de a strânge informații și de a furniza recomandări statelor membre OCDE privind modalitatea de utilizare a diferitelor instrumente fiscale în diversele etape ale crizei. Răspunzând întrebărilor venite din partea publicului, vorbitorii au aprofundat și subiectele referitoare la reforma fiscală internațională a OCDE și nevoia de a efectua tranziția către o majoritate calificată în ceea ce privește problemele fiscale la nivelul UE.
Nu va avea loc nicio reformă fiscală internațională la nivelul OCDE înainte de alegerile din SUA
Pascal Saint-Amans (directorul Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE) a confirmat, la 30 iunie a.c., în fața Parlamentului belgian, că SUA au solicitat o reluare a negocierilor privind reforma fiscală internațională după alegerile din noiembrie. Se pare că intenția unor state membre OCDE este de a aștepta alegerile din SUA pentru a acorda mai apoi o ultimă șansă procesului de negociere la începutul lui 2021. David Bradbury (directorul Diviziei pentru Politică Fiscală și Statistică din cadrul OCDE) a remarcat, în timpul unei conferințe online organizate de ETAF, că „este de așteptat că, în cazul în care nu ajungem la un consens la nivel internațional, ne vom confrunta cu un viitor cât se poate de aspru în ceea ce privește represaliile comercialeˮ.
Comisia își confirmă angajamentul de a restructura sistemul TVA și regulile unanimității
La 30 iunie a.c., în cadrul unei conferințe online a ETAF, Patrice Pillet (directorul Departamentului pentru Taxa pe Valoarea Adăugată din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene) a explicat că această criză generată de COVID-19 a evidențiat încă o dată necesitatea de a aproba unele dintre propunerile Comisiei în domeniul TVA. Patrice Pillet a remarcat că propunerea din 2018 de a le acorda statelor membre libertatea de a stabili cote de TVA reduse, foarte reduse și egale cu 0 ar fi ajutat la gestionarea crizei. Acesta a pus accentul pe opoziția manifestată de Consiliul UE în adoptarea acestor noi măsuri și a remarcat, astfel, nevoia de a face tranziția către votul prin majoritate calificată în probleme fiscale pentru a avea o legislație europeană mai eficientă și mai stabilă.
Paolo Gentiloni oferă o perspectivă asupra pachetului antifraudă al Comisiei
La 1 iulie a.c., într-un răspuns scris la o întrebare a europarlamentarului Marek Belka (S&D, Polonia), comisarul european Paolo Gentiloni a dezvăluit o parte din conținutul pachetului fiscal ce ar trebui lansat de Comisia Europeană la 15 iulie a.c. Printre posibilele măsuri propuse de Comisie, scrisoarea menționează un cadru general pentru un dialog preventiv între administrațiile fiscale pentru soluționarea comună a problemelor fiscale transfrontaliere întâmpinate de IMM-uri. În document, Paolo Gentiloni a accentuat, de asemenea, nevoia de a utiliza soluțiile digitale ca instrument pentru a reduce costurile de conformitate atât pentru administrațiile fiscale, cât și pentru afaceri.
Prioritățile fiscale ale președinției germane
Germania și-a publicat, la 1 iulie a.c., programul pentru președinția Consiliului Uniunii Europene. În domeniul fiscal, programul evidențiază nevoia unei distribuții echitabile și transparente a sarcinii fiscale la nivelul UE. În special, Germania se angajează să continue activitatea OCDE privind reforma fiscală internațională și să implementeze rezultatul negocierilor. De asemenea, președinția germană își va asuma un rol de conducere în revizuirea directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscalității și în introducerea unui impozit asupra tranzacțiilor financiare la nivel european.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial