Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 9 mai 2022
Numărul 17, 4-10 mai 2022 » Direct de la sursă
Comisia Europeană a propus un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Miercuri, 4 mai, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca reacție la războiul din Ucraina. În fața Parlamentului European, Ursula von der Leyen a propus interzicerea importurilor de petrol din Rusia în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului. Președintele CE a anunțat, de asemenea, că trei bănci rusești ar putea fi excluse din sistemul de plăți SWIFT. Ca parte a pachetului de sancțiuni, Comisia propune și interzicerea furnizării de servicii de contabilitate, consiliere și comunicații dinspre Europa către companiile rusești. Pachetul este încă dezbătut de statele membre înainte de adoptarea formală a acestuia.
Consultare OCDE privind excluderea, în baza Pilonului I, a serviciilor financiare reglementate
Vineri, 6 mai, OCDE a lansat o consultare publică cu privire la excluderea, în baza măsurii „Amount A” a Pilonului I (realocarea drepturilor de impozitare), a serviciilor financiare reglementate. Potrivit proiectului de norme, veniturile și profiturile provenite de la instituțiile financiare reglementate vor fi excluse din domeniul de aplicare al măsurii „Amount A”. „Caracteristica definitorie a acestui sector este că acesta face obiectul unei forme unice de reglementare, sub forma unor dispoziții privind gradul de adecvare al capitalului, care reflectă riscurile asumate și suportate de firmă. Aria de acoperire a excluderii derivă din acea dispoziție, însemnând că entitățile care fac obiectul unor măsuri specifice de capital (și numai acelea) sunt excluse din măsura Amount A”, a explicat OCDE, într-o declarație de presă. Părțile interesate pot transmite comentarii, prin e-mail, până la 20 mai 2022.
PE a aprobat extinderea mecanismului de taxare inversă
Prin adoptarea raportului redactat de eurodeputatul Markus Ferber (Partidul Popular European, Germania) marți, 3 mai, Parlamentul European și-a dat acordul pentru extinderea perioadei de aplicare a mecanismului opțional de taxare inversă pentru combaterea fraudei existente în furnizarea de bunuri și servicii, precum și a mecanismului de reacție rapidă. Cel din urmă permite statelor membre să inițieze, în anumite condiții stricte, o procedură accelerată de implementare a mecanismului de taxare inversă și astfel să reacționeze mai eficient la frauda neașteptată și însemnată. Aceste mecanisme urmau să expire la 30 iunie 2022, iar Comisia a propus extinderea lor până la sfârșitul lui 2025.
Nou studiu privind investițiile în proprietăți imobiliare din Dubai
Într-un nou studiu publicat marți, 3 mai, Observatorul fiscal al UE a analizat investițiile străine în proprietățile imobiliare din Dubai în contextul vechilor îngrijorări că acestea sunt utilizate pentru spălarea banilor și ascunderea averii de autoritățile fiscale. Potrivit studiului, investițiile străine în proprietățile imobiliare din Dubai sunt ample – cel puțin 146 de miliarde de dolari în 2020. Circa jumătate din investițiile străine în piața imobiliară din Dubai sunt realizate de cetățeni din India, Regatul Unit al Marii Britanii, Pakistan, Arabia Saudită și Iran. Alți investitori mari în termeni absoluți includ cetățeni din Canada, Rusia și SUA. Prin corelarea proprietăților deținute de cetățenii norvegieni cu evidențele fiscale administrative din Norvegia (un stat care impozitează averea), cercetătorii au constatat că probabilitatea de a deține proprietăți imobiliare în străinătate crește pronunțat odată cu averea, inclusiv în rândul celor mai înalte niveluri ale distribuirii bogăției. Cel puțin 70% dintre proprietățile din Dubai deținute de contribuabili norvegieni nu au fost raportate în scopuri fiscale în 2020. Potrivit Observatorului fiscal al UE, această constatare subliniază limitarea formelor curente de schimb al informațiilor la nivel internațional și sugerează că ar putea fi necesare politici suplimentare – cum ar fi partajarea de informații privind deținătorii proprietăților imobiliare – pentru a genera transparență și a stopa evaziunea fiscală prin intermediul centrelor financiare din străinătate.
Răspunsul ETAF la consultarea Comisiei Europene privind TVA în era digitală
Miercuri, 4 mai, European Tax Adviser Federation (ETAF) a răspuns la consultarea publică a Comisiei Europene privind TVA în era digitală. În răspunsul său, ETAF a salutat intenția Comisiei Europene de a introduce dispoziții europene privind raportarea digitală pentru transmiterea datelor în cadrul UE. Totodată, ETAF a subliniat necesitatea de a avea în vedere faptul că statele membre au diferite niveluri de implementare sau planificare pentru introducerea obligațiilor privind raportarea digitală și facturarea electronică. ETAF a adăugat că ar sprijini o abordare etapizată, cu introducerea în primă fază a dispozițiilor UE privind raportarea digitală doar pentru tranzacțiile transfrontaliere, iar într-o etapă ulterioară și după o evaluare atentă a funcționării noilor norme, introducerea unei extensii pentru tranzacțiile naționale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național