Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a explora tehnologia reactoarelor mici modulare pentru România
Telex » Știri 20 martie 2019
SN Nucclearelectrica SA (SNN) a anunţat că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui document este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România. Acest acord reprezintă un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generaţie, care într-un viitor vor completa şi ulterior înlocui actualele generaţii de reactoare nucleare.
„NuScale aşteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleară sigură, scalabilă şi fiabilă şi să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României”, a declarat John Hopkins, preşedinte şi director general al NuScale.
Energia nucleară furnizează 20% din consumul intern în România, iar SNN este singurul operator al unei centrale nucleare în ţara noastră. „Departamentul pentru Energie aplaudă acest acord important în vederea evaluării modului în care tehnologia reactoarelor mici modulare ar putea fi utilizată în România. Departamentul pentru Energie a sprijinit multe noi abordări de producere de energie electrică, inclusiv această tehnologie inovatoare. Suntem entuziaşti în ceea ce priveşte posibilităţile viitoare şi faptul că suntem implicaţi în dezvoltarea unei tehnologii nucleare de ultimă generaţie”, a spus secretarul SUA pentru Energie, Rick Perry.
„Ca singur producător de energie nucleară în România, vedem un potenţial crescut în tehnologia SMR datorită energiei produse curate, sigure şi accesibile ca preţ. Ne dorim să cooperăm cu NuScale pentru a vedea modul în care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor şi necesităţilor energetice ale României”, a spus Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.
„Tehnologia SMR a NuScale este prima şi singura la nivel global supusă unei evaluări de certificare a proiectului de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Evaluarea proiectului realizată de NRC este stabilită a fi finalizată în septembrie 2020. NuScale a semnat, de asemenea, Memorandumuri de Înţelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania şi Canada“, se precizează într-un comunicat al SNN.
NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă uşoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică, desalinizare. Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcţie modulară integral fabricată de NuScale capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură, redusă ca dimensiune şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrală nucleară poate acomoda până la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon şi reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producţie de ordinul gigawatilor.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane