Numai 5% dintre familiile italiene dețin aproape jumătate din bogăția țării
Numărul 1, 10-16 ian. 2024 » Roza vânturilor
Un procentaj de 5% dintre familiile italiene dețin 46% din averea totală netă a Italiei, potrivit datelor actualizate asupra distribuției bogăției în societatea italiană publicate în aceste zile de Banca Italiei într-un studiu, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Indicele inegalității economice s-a menținut relativ stabil în Italia între anii 2010 și 2016. Ulterior, în 2021, a fost observată o creștere semnificativă a concentrării bogăției, urmată în 2022 de o reducere acesteia determinată de "evoluția valorii activelor financiare deținute de gospodăriile cele mai înstărite", menționează Banca Italiei.
Statistica publicată acum de aceasta face comparație și cu inegalitatea economică din alte țări, relevând astfel că în Germania inegalitatea este mai pronunțată decât în Italia, al cărei indice de inegalitate este comparabil cu cel al Franței și sub media europeană.
Aceleași date relevă "eterogenitatea compoziției averii gospodăriilor italiene, reprezentată în special de locuințe și depozite bancare în cazul celor mai puțin înstăriți și care este mai diversificată în cazul celor care sunt mai bogați".
Cât despre distribuția acțiunilor și a celorlalte participații în cadrul companiilor, 95% dintre acestea sunt deținute de familiile cele mai bogate ale Italiei, procentaj care ajunsese la 98% în 2016.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice