Numărul de femei în consiliile de administrație din companiile de servicii financiare europene a scăzut în 2023
Numărul 4, 31 ian. - 6 feb. 2024 » Lumea în care trăim
Numărul femeilor desemnate membri în consiliile de administrație ale celor mai mari companii de servicii financiare europene a scăzut, în 2023, cu 7 puncte procentuale față de anul anterior, potrivit unei cercetări realizate de o companie de consultanță, citată de Agerpres. Astfel, cel mai recent studiu EY European Financial Services Boardroom Monitor arată că 44% dintre toate persoanele numite anul trecut au fost femei, în scădere de la 51% în 2022.
"Cu toate că femeile sunt reprezentate în consiliile de administrație ale tuturor firmelor de servicii financiare europene monitorizate, actuala distribuție pe genuri la nivelul tuturor firmelor este de 57% bărbați și 43% femei, în timp ce 31% dintre firmele de servicii financiare europene cotate la bursă încă raportează o reprezentare a femeilor în consiliile de administrație mai mică de 40%", arată cercetarea.
Potrivit sursei citate, acesta este sub nivelul necesar până în 2026, pentru conformarea cu Directiva Comisiei Europene privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților, care impune tuturor companiilor din statele membre ale UE ca femeile să dețină 40% dintre posturile de administratori neexecutivi sau 33% din toate posturile administrative.
"Experiența în funcții de conducere a reprezentat principalul criteriu pentru recrutarea de noi membri în consiliile de administrație în 2023. Pentru al doilea an consecutiv, 59% dintre persoanele numite anul trecut aveau experiență actuală sau anterioară în echipe de conducere superioară", precizează studiul.
Cu toate acestea, dintre administratorii cu experiență în funcții de conducere superioară numiți în 2023, numai 38% au fost femei, în scădere de la 47% în 2022.
"În cadrul consiliilor de administrație din sectorul european al serviciilor financiare, membrii femei prezintă o probabilitate mai mică decât omologii lor bărbații de a avea experiență în funcții de conducere superioară sau de a deține o poziție de conducere în consiliu. Puțin peste jumătate (51%) dintre femeile administrator au experiență în cadrul unei echipe de conducere superioară, în timp ce 64% dintre bărbații administratori au o astfel de experiență", arată studiul.
Din totalul segmentului monitorizat, în funcțiile de conducere din consiliile de administrație (definite, în conformitate cu modificările propuse de FCA la normele de listare din Regatul Unit, ca fiind cele de președinte, director general, membru independent de rang superior al consiliului de administrație sau director financiar) doar 29% sunt femei în companiile financiare europene cotate la bursă.
"Boardroom-ul bancar românesc a atins ținta de 33% reprezentare feminină pentru toți membrii consiliilor de administrație, în condițiile în care, în decembrie 2023, împărțirea pe sexe a consiliilor de administrație ale primelor cinci bănci din România a fost de 39% femei și 61% bărbați. Un procent similar a fost înregistrat și în decembrie 2022. Cu toate acestea, ponderea reprezentării femeilor în consiliile de administrație ale băncilor din România este sub ponderea de 43% din UE", a afirmat Răzvan Pîrnac, director Financial Services Risk Management, EY România.
Datele din studiul EY Boardroom Monitor relevă că 14% dintre membrii consiliilor de administrație ale firmelor de servicii financiare europene au plecat din funcție în 2023, în timp ce noile numiri înregistrează un procent de 11%, mai mic decât cel al plecărilor.
Cu toate acestea, firmele de servicii financiare au profitat de noile numiri pentru a aprofunda experiența și seturile de abilități în domeniul politic, al tehnologiilor și al sustenabilității la nivelul consiliilor de administrație.
Dintre administratorii desemnați în 2023, 36% aduc experiență politică (în scădere de la 41% în 2022), 27% au experiență profesională în sectorul tehnologic (în creștere de la 22% în 2022) și 22% au experiență profesională în domeniul sustenabilități sau ESG (în scădere de la 23% în 2022). Și în cazul noilor numiri există o probabilitate mai mare ca aceștia să aibă mai multe cunoștințe și experiență în domeniul sustenabilității, tehnologiei și politicii decât administratorii existenți.
Potrivit sursei citate, dintre toți membrii consiliilor de administrație, 15% au experiență în domeniul sustenabilității, 18% au experiență în domeniul tehnologic, iar 33% au experiență politică.
În ultimul an, o proporție mai mare de femei administrator au adus experiență în domeniul tehnologic (33%) și ESG (27%) în comparație cu omologii lor bărbați, dintre care 23% au experiență în domeniul tehnologic și 18% au experiență în domeniul ESG sau al sustenabilității.
Studiul EY Financial Services European Boardroom Monitor urmărește experiența, pregătirea și competențele membrilor consiliilor de administrație în domeniul serviciilor financiare, pentru a crea o imagine de ansamblu a diferențelor de experiență și a posibilelor puncte critice pe piețele europene ale companiilor de servicii financiare listate la bursă. Pe de altă parte, studiul cuprinde date cu privire la numirile în consiliile de administrație ale unor companii de servicii financiare listate la bursă (bănci, fondurilor de administrare a patrimoniului și activelor, companii FinTech și asigurători) cu sediul în Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia și Elveția folosind indicele MSCI European Financials.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice