Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut la 39.400 în trimestrul II din 2023
Numărul 33-34, 23 aug. - 6 sep. 2023 » Breviar statistic
Numărul locurilor de muncă vacante a fost 39.400 în al doilea trimestru al acestui an, în scădere cu 7.700 față de trimestrul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul II 2023 a fost 0,77%, în scădere cu 0,16 puncte procentuale (pp) față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2022, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 6.600, iar rata locurilor de muncă vacante s-a diminuat cu 0,14 pp.
În trimestrul II 2023, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în intermedieri financiare și asigurări (1,60%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,43%), respectiv distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (1,39%).
Peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante s-a concentrat în industria prelucrătoare (10.700 locuri vacante).
Sectorul bugetar a însumat 19,5% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.700 locuri vacante s-au regăsit în administrația publică, 2.800 locuri vacante în sănătate și asistență socială, iar 1.100 locuri vacante în învățământ.
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă (0,22%), respectiv în construcții și învățământ (0,32% pentru fiecare în parte). Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă, respectiv în tranzacții imobiliare (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).
Prin comparație cu trimestrul precedent, în majoritatea activităților s-au consemnat scăderi ale ratei și numărului locurilor de muncă vacante.
Cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activități de spectacole, culturale și recreative (-0,63 pp), administrație publică (-0,55 pp), tranzacții imobiliare (-0,53 pp), respectiv în sănătate și asistență socială (-0,50 pp). În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante scăderi s-au observat în sănătate și asistență socială (-1.900 locuri vacante), administrație publică (-1.500), comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (-1.300).
La polul opus, creșteri ale ratei și numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat doar în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,21 pp, respectiv +100 locuri vacante), în alte activități de servicii (+0,15 pp, respectiv +100 locuri vacante) și în hoteluri și restaurante (+0,14 pp, respectiv +400 locuri vacante).
Față de același trimestru al anului anterior, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în sănătate și asistență socială (-0,65 pp) și în activități de spectacole, culturale și recreative (-0,62 pp). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în sănătate și asistență socială (-2.500 locuri vacante), transport și depozitare (-1.300 locuri vacante) și în administrație publică (-1.200 locuri vacante).
La polul opus, cele mai mari creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în intermedieri financiare și asigurări (+0,59 pp), urmate de tranzacții imobiliare (+0,38 pp) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,33 pp). Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat creșteri mai relevante în hoteluri și restaurante, respectiv în intermedieri financiare și asigurări (500 locuri vacante fiecare în parte).
În trimestrul II 2023, cele mai mari valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (0,97%), de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8 (0,85%), respectiv de funcționari administrativi - grupa majoră 4 (0,83%).
Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai ridicate valori pentru grupele majore de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (11.400 locuri vacante), respectiv de ocupații elementare - grupa majoră 9 (+5.400).
Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,44%, respectiv 100 locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,46%, respectiv 1.700 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat scăderi, în toate grupele majore de ocupații, cu excepția celor de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8 (+0,02 pp, respectiv +200 locuri vacante) și de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (+0,08 pp, respectiv +20 locuri vacante).
Astfel, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat pentru grupele majore de funcționari administrativi - grupa majoră 4 (-0,28 pp), respectiv de ocupații elementare - grupa majoră 9 (-0,25 pp). Cele mai semnificative scăderi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit pentru grupele majore de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (-2.200 locuri vacante), respectiv de ocupații elementare - grupa majoră 9 (-1.700 locuri vacante).
Față de același trimestru al anului anterior, atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante au consemnat doar scăderi. Astfel, în ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, cea mai relevantă scădere s-a observat în rândul ocupațiilor de funcționari administrativi - grupa majoră 4 (-0,32 pp), iar numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai semnificativă diminuare în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (-2.600 locuri vacante).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane