Numărul mediu de pensionari – 5,26 milioane persoane în T2
Telex » Știri 12 septembrie 2016
Numărul mediu de pensionari din România a ajuns, în trimestrul II din 2016, la 5,26 milioane, în scădere cu 13.000 de persoane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate astăzi. Pensia medie lunară s-a situat, în perioada analizată, la 943 de lei, în creştere cu 0,3% comparativ cu primul trimestru al anului în curs. Pe de altă parte, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,7%, faţă de 56,4% cât era în trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (748 lei în judeţul Giurgiu, faţă de 1180 lei în Bucureşti).
Conform INS, raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, datele prezentând variaţii semnificative în profil teritorial, astfel: 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti, respectiv 17 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman.
Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, în timp ce pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, iar pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 1,9%.
(Sursa: Agerpres)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice