Numărul mediu de pensionari în T3, 5,251 milioane de persoane
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Breviar statistic
Numărul mediu de pensionari a fost, în al treilea trimestru al anului, de 5,251 milioane, în scădere cu 9.000 de persoane față de trimestrul precedent, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pensia medie lunară în intervalul analizat a fost de 951 lei, mai mare cu 0,8% față de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 53,3% (comparativ cu 53,7% în trimestrul precedent).
„Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul București la 17 la 10 în județul Teleorman”, se arată în comunicatul INS.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă depășind 400 lei (748 lei în județul Giurgiu față de 1.181 lei în Municipiul București). Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,1% în totalul celor de asigurări sociale.
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii anticipată și anticipată parțial au reprezentat 1,8%.
- 462.700 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 9,9% din totalul pensionarilor din această categorie;
- 105.500 de persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 25,6% din totalul acestora.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane