Numărul miliardarilor din întreaga lume a scăzut, anul trecut, cu 8%, în timp ce averea lor combinată s-a diminuat cu 10%
Numărul 12, 29 mar.-4 apr. 2023 » Roza vânturilor
Peste 400 de persoane din întreaga lume și-au pierdut statutul de miliardar anul trecut, majoritatea în China, după ce înăsprirea politicii monetare, perturbările provocate de COVID-19 și înăsprirea controlului Beijingului asupra sectorului tehnologiei i-au afectat pe cei super-bogați, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit celei mai recente ediții a clasamentului anual Hurun Global Rich List, publicată zilele trecute, 229 de magnați chinezi nu se mai regăsesc pe lista miliardarilor, adică mai mult de jumătate din cei 445 de oameni din întreaga lume care au dispărut de pe lista miliardarilor. Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut, a doua mare economie a lumii a adăugat 69 de noi miliardari.
"Numărul miliardarilor din întreaga lume a scăzut cu 8% în timp ce averea lor combinată a scăzut cu 10%", a spus Rupert Hoogewerf, fondatorul și președintele Hurun Report. Potrivit acestuia, la nivel mondial există 3.112 de miliardari pe lista Hurun, în scădere față de 3.381 anul precedent.
China rămâne cea mai mare sursă de miliardari, cu un număr total de 969 la data de 16 ianuarie 2023, în fața SUA, care are 691 de miliardari. Pe locul al treilea este India, cu 187 de miliardari, în timp ce Germania a devansat Marea Britanie ocupând locul patru, cu 144 de miliardari.
Anul trecut a fost unul bun pentru mărcile de lux, o dovadă fiind faptul că directorul general de la LVMH, Bernard Arnault, a urcat pe prima poziție în topul miliardarilor, în timp ce moștenitorul grupului Hermes, Bertrand Puech se situează pe poziția a treia. Bernard Arnault l-a devansat pe fondatorul Tesla, Elon Musk cu o avere netă de aproximativ 202 miliarde de dolari.
Cel mai bogat om din China este Zhong Shanshan, fondatorul companiei de apă îmbuteliată Nongfu Spring și acționarul majoritar al unei companii farmaceutice, cu o avere estimată la 69 de miliarde de dolari. La nivel global, Zhong Shanshan se situează pe locul 15 în topul celor mai bogați oameni ai lumii. Pe locul al doilea în rândul miliardarilor chinezi se situează Pony Ma Huateng, fondatorul și directorul general al gigantului tehnologiei Tencent, chiar dacă averea sa este mai mică cu 13 miliarde de dolari. Zhang Yiming, fondatorul grupului ByteDance, firma care deține aplicația TikTok, a pierdut o poziție, până pe locul al treilea. Tot în China, Jack Ma, fondatorul gigantului de e-commerce Alibaba Group Holding, a coborât de pe locul 34 până la locul 52, în mare parte ca urmare a înăspririi controlului Beijingului asupra sectorului tehnologiei.
"Majorarea dobânzilor, aprecierea dolarului american, spargerea bulei tehnologiei creată de COVID și impactul războiului dintre Rusia și Ucraina s-au combinat pentru a afecta piețele bursiere", a apreciat Rupert Hoogewerf.
Pe parcursul anului 2022, indicele bursier S&P 5 a scăzut cu peste 14%, în timp ce în China indicele bursier Shanghai Composite a înregistrat o diminuare de aproape 11%. În paralel, yuanul chinez a pierdut aproape 8% din valoare în raport cu dolarul american, cea mai mare scădere anuală de după 1994, în principal ca urmare a politicii Rezervei Federale de majorare agresivă a dobânzilor, dar și a încetinirii ritmului de creștere a economiei chineze.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice