Numărul punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot aduce în România deșeuri în vederea reciclării va fi limitat la 15
Telex » Știri 8 februarie 2022
Numărul punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot aduce în România deșeuri în vederea reciclării va fi limitat la 15, iar toate transporturile care intră în țară trebuie să fie înregistrate într-un registru care va fi unul electronic, în cel mai scurt timp posibil, a anunțat, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit Agerpres. „Ministerul de Interne a propus ca, pentru a eficientiza controalele la frontieră, să limităm la 15 numărul punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot aduce în România deșeuri în vederea reciclării. Pentru noi, cel mai important este ca aceste cantități să ajungă, într-adevăr, la punctele de reciclare, să nu fie pierdute pe parcurs și să nu fie depozitate sau aruncate pe câmp sau alte diverse locuri. De aceea, am propus, pe lângă limitarea punctelor de trecere a frontierei, un sistem de trasabilitate și un registru în care trebuie să se înregistreze toți operatorii economici care desfășoară astfel de activități. Toate transporturile care intră în țară trebuie să fie înregistrate în acest registru care va fi unul electronic în cel mai scurt timp posibil. Fără doar și poate este nevoie de o asemenea măsură. Controalele pe care le-am desfășurat împreună cu Poliția de Frontieră și colegii de la vamă ne-au arătat că acest fenomen poate fi oprit doar cu controale foarte, foarte riguroase și acțiuni ferme. Am creat, deci, cadrul legal pentru limitarea punctelor de trecere a frontierei. Acum publicăm în consultare publică lista celor 15 puncte. Avem cinci în vestul țării - la Stamora-Moravița, Nădlac, Nădlac II, Curtici și Borș, vor fi trei în partea de nord - Petea, Halmeu și Siret, alte două în est - Albița și Galați, și cinci în sud - Drobeta Tr. Severin, Calafat, Giurgiu, Cernavodă, Constanța Sud și Agigea”, a menționat ministrul.
Oficialul a afirmat că există discuții cu marii operatori de reciclare a deșeurilor pentru ca acțiunile de control să fie mai riguroase și să nu fie perturbată activitatea legală desfășurată de companiile curente care sunt interesate de reciclare, nu de depozitare. „În același timp, am început discuțiile cu marii operatori de reciclare pentru a vedea în ce măsură acest puncte de frontieră satisfac și cerințele economice. Interesul nostru este ca această activitate de reciclare să aducă plus valoare în România și să genereze activități legale economice și care să protejeze mediul. Discutăm cu metalurgiștii care fie aduc fier în România, fie pe cale terestră sau pe apă, pe cale ferată sau drum național. Vom avea întâlniri și cu ceilalți operatori care reciclează deșeuri de electrocasnice și plastic, astfel încât să găsim acel echilibru în a face posibil și controlul foarte riguros, și a nu perturba activitatea legală desfășurată de companiile curente care nu sunt interesate în depozitarea deșeurilor, ci în reciclare și creare de plus valoare”, a subliniat oficialul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice