Numărul românilor care vor să muncească ocazional, pentru a-și rotunji veniturile, a crescut cu aproape 60%, în 2023
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Roza vânturilor
Numărul românilor care sunt tot mai interesați să muncească ocazional în gospodăriile altor români pentru a-și suplimenta veniturile sau ca meseriași în țară sau în străinătate a crescut cu aproape 60% în 2023, față de anul trecut, relevă rezultatele unei analize realizată de o platformă online, citate de Agerpres. Astfel, potrivit datelor centralizate de platforma DeLucru.ro, mai mult de 40% dintre respondenți sunt persoane cu un loc de muncă permanent și pensionari, care vor să-și suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor și de teama unor perioade mai dificile. Cei mai interesați să lucreze ca meseriași sunt românii din mediul urban, dar este în creștere numărul tinerilor interesați de muncă în mediul rural. Astfel, cei mai interesați români de locuri de muncă necalificate sunt din județele: Vâlcea, Olt, Argeș, Bacău și Suceava.
În ceea ce privește domeniul de lucru, românii sunt interesați să lucreze în activități de construcții, curățenie, ambalare de produse, manipulare marfă și activități de producție în fabrici. De asemenea, în creștere sunt și ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care își caută zilieri pentru diferite activități (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie).
Conform analizei de specialitate, mai mult de 70% din totalul celor chestionați caută activ de lucru și publică anunțuri pe platforma DeLucru.ro, unde intră în contact direct cu persoanele care au nevoie de mână de lucru. Anul acesta, peste 30.000 români au publicat anunțuri pentru a căuta de lucru, în creștere cu 38% față de anul precedent.
Tinerii care caută de lucru au între 16 și 25 de ani, peste 60% sunt bărbați și aplică cel mai des la anunțurile prin care este căutat urgent un meseriaș pentru micile probleme prin gospodărie, anunțuri de angajare șoferi și la cele pentru meserii necalificate în producție. Totodată, tinerele vor de regulă să presteze muncă de curățenie în casele românilor și sunt interesate de joburi de vânzare în magazine și în cosmetică. În context, cele mai interesate să muncească în gospodăriile altor români ocazional sunt româncele din mediul rural.
În paralel, persoanele cu vârste între 25 și 55 ani, cu locuri de muncă stabile, caută de lucru pentru a-și crește veniturile și majoritatea care aplică la anunțuri sau creează propriul anunț pentru căutare de muncă pe platforma de specialitate sunt fie interesați de un al doilea job part-time, fie să lucreze în timpul liber, în cursul săptămânii sau în weekend. În această categorie, femeile sunt majoritar interesate de suplimentarea veniturilor, în special din București și județele Ilfov și Iași, dar și în alte județe din țară.
La rândul lor, românii din diaspora, care revin în România, caută de lucru în mod activ, în special joburi cu calificare, reprezentând 23% din numărul total de aplicanți în 2023.
În același timp, numărul pensionarilor care caută de lucru a crescut cu 30%, cei mai interesați de activități pentru venituri suplimentare fiind în județele mai slab dezvoltate și sunt în general persoane între 63 și 70 ani, din mediul urban.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial