Numărul salariaților care își desfășurau activitatea în cercetare-dezvoltare s-a majorat în 2021 cu 3,77%
Numărul 6, 15-21 feb. 2023 » Breviar statistic
Numărul salariaților care își desfășurau activitatea în cercetare-dezvoltare a crescut în 2021 cu 3,77% față 2020, totalizând 47.011 salariați, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. Din totalul salariaților din activitatea de cercetare-dezvoltare, 21.617 erau femei, ceea ce reprezintă 46%.
După sectorul în care și-au desfășurat activitatea, cei mai mulți salariați (40,5%) au activat în sectorul învățământ superior, (31,8%) în sectorul mediului de afaceri, (26,9%) în sectorul guvernamental și (0,8%) în sectorul privat non-profit.
În anul 2021, după ocupații, ponderea cea mai mare în cadrul salariaților din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători (62,4%), urmată de alte categorii de salariați (21,6%) și tehnicieni și asimilați (16,0%). Cea mai ridicată pondere a cercetătorilor s-a înregistrat în sectorul învățământ superior (51,9%).
Domeniile științifice în care au activat cel mai mare număr de salariați în cercetare-dezvoltare sunt reprezentate de științele inginerești și tehnologice (51,4%) și de științele naturale și exacte (17,8%), iar cei mai puțini au activat în domeniul științelor umaniste (3,4%).
După nivelul de pregătire profesională, din numărul salariaților existenți la sfârșitul anului 2021 în activitatea de cercetare-dezvoltare, (85,8%) au avut pregătire superioară și (14,2%) au avut alt nivel de pregătire (exclusiv superioară).
Potrivit datelor INS, din salariații care au desfășurat activitate de cercetare-dezvoltare în anul 2021, după orele efectiv lucrate, 72,9 % au lucrat normă întreagă de timp.
Distribuția cercetătorilor pe grupe de vârstă arată că în sectorul guvernamental și sectorul învățământ superior, ponderea cea mai mare este deținută de cercetătorii cu vârste cuprinse între 35-44 ani.
În privința cheltuielilor totale efectuate în anul 2021 pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, acestea au însumat 5,616 miliarde de lei, reprezentând 0,48% din produsul intern brut, din care pentru sectorul public 0,19% și pentru sectorul privat 0,29%.
Cheltuielile curente au reprezentat 91,4% din totalul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, iar cheltuielile de capital au înregistrat o pondere de 8,6% din totalul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare.
După tipul activității de cercetare, cheltuielile au fost efectuate pentru cercetare fundamentală, aplicativă și dezvoltare experimentală. În anul 2021, cele mai multe cheltuieli de cercetare-dezvoltare s-au efectuat pentru cercetare aplicativă (54,2%).
Principalele surse de finanțare utilizate pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au fost sursele de la întreprinderi, cu o pondere de (51,8%), și de la fondurile publice (inclusiv fondurile publice generale universitare) (31,6 %). Fondurile din străinătate au contribuit ca sursă de finanțare în totalul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare cu 12,6%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice