Numărul termocentralelor pe cărbune a scăzut la nivel mondial, cu excepţia Chinei
Numărul 12, 2-8 aprilie 2019 » Lumea în care trăim
Pentru al treilea an consecutiv, numărul termocentralelor pe cărbune aflate în construcţie la nivel mondial a scăzut, arată un studiu, excepţia fiind, însă, China, unde numărul termocentralelor pe cărbune aflate în activitate rămâne incompatibil cu obiectivele asumate în acordul de la Paris, transmite AFP, citată de Agerpres. Potrivit acestui raport, elaborat de ONG-urile Sierra Club, Greenpeace şi Global Energy Monitor, la nivel mondial numărul termocentralelor pe cărbune a căror construcţie a început s-a diminuat cu 84% începând din 2015 şi cu 39% numai în anul 2018, în timp ce numărul termocentralelor pe cărbune terminate s-a redus cu 53% comparativ cu 2015 şi cu 20% numai în anul 2018.
De asemenea, scoaterea din activitate a termocentralelor pe cărbune a continuat într-un ritm record, susţine raportul. SUA au fost responsabile pentru jumătate din termocentralele pe cărbune oprite la nivel mondial în 2018, cu 45 de unităţi echivalente cu o capacitate de 17,6 GW.
În schimb, China face excepţie de la regulă, subliniază raportul. Consiliul chinez pentru electricitate, un organism care reprezintă companiile de utilităţi, a propus recent majorarea capacităţilor centralelor pe cărbune cu 290 GW până în 2030, adică echivalentul capacităţii tuturor termocentralelor pe cărbune din SUA. Cu capacităţi în valoare de aproape 1000 GW, în prezent China regrupează aproape jumătate din capacităţile de centrale pe cărbune din lume, urmată de SUA (259 GW) şi India (221 GW).
„Numărul de termocentrale pe cărbune aflate în activitate este incompatibil cu menţinerea încălzirii climatice sub 2° Celsius. Trebuie să reducem radical utilizarea termocentralelor pe cărbune în următorul deceniu pentru a respecta acordul de la Paris”, a declarat Christine Shearer, cercetător la Global Energy Monitor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice