MyWIZ, secretul contabililor de succes
O analiză bibliometrică a cercetării riscului de faliment în cadrul entităților economice

O analiză bibliometrică a cercetării riscului de faliment în cadrul entităților economice

Numărul 8, 1-7 mar. 2023  »  Expertiza și auditul afacerilor

CECCAR

Rezumat: Riscul de faliment se referă la posibilitatea ca o companie să nu își poată plăti datoriile, devenind astfel insolventă. Acest fapt este adesea cauzat de fluxuri de numerar inadecvate sau de costuri în exces. În acest sens, investitorii și analiștii pot măsura solvabilitatea utilizând indicatorii de lichiditate, cum ar fi raportul curent, care compară activele curente cu pasivele curente. Totodată, riscul de faliment poate fi previzionat prin mai multe modalități, cum ar fi calculul și analiza indicatorilor economico-financiari sau, mai nou, modelele software, pentru ca ulterior să fie minimizat. Scopul articolului de față este de a analiza cercetarea riscului de faliment în cadrul entităților economice cu ajutorul bibliometriei. Pentru a realiza acest lucru, am extras date despre subiect din Web of Science Core Collection. În vederea identificării celor mai relevante surse, celor mai citate lucrări sau celor mai frecvente cuvinte-cheie în ce privește subiectul cercetat, am folosit software-ul R versiunea 4.2.0, RStudio Desktop versiunea 2022.02.0+443 și pachetul Bibliometrix. Rezultatele obținute indică faptul că 858 de cercetători au publicat 379 de articole în 263 de reviste. Această analiză a scos la iveală că Journal of Finance este cea mai citată revistă locală. Totodată, Statele Unite ale Americii și China sunt cele mai citate țări, cu cele mai multe contribuții în materie de cercetare.

Clasificare JEL: D81, G32, G33

Articolul complet este disponibil în numărul 12/2022 al CECCAR Business Review.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.