O creștere cu 5% a plăților digitale în 5 ani consecutivi ar aduce o creștere a PIB-ului cu aproape 7 miliarde de lei în România
Numărul 13, 3-9 apr. 2024 » Conectarea la era digitală
O creștere cu 5% a plăților digitale în cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproape 7 miliarde de lei în România, relevă cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa, în parteneriat cu Kearney, lansat zilele trecute, în timpul unei mese rotunde organizate la Guvernul României. "Mediul de afaceri și autoritățile sunt din ce în ce mai preocupate de problemele persistente legate de pierderea veniturilor fiscale, denaturarea indicatorilor economici și concurența neloială pe care o aduce economia informală. O serie de măsuri digitale au fost implementate în ultimii ani pentru a crește veniturile și pentru a contribui la înlăturarea activităților economice de acest tip. Printre aceste măsuri se numără și încurajarea utilizării plăților digitale în economie. În România, o creștere de 5% a plăților digitale în cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei, arată cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa în parteneriat cu Kearney", se arată într-un comunicat la VISA, citat de Agerpres.
Cercetarea și-a propus să pună în evidență rolul politicilor publice în combaterea economiei subterane din țările din Europa și să identifice lecțiile învățate și factorii care ar putea facilita succesul acestor politici, urmărind în principal impactul plăților digitale.
Astfel, datele arată că, deși România înregistrează unele progrese în reducerea economiei informale în ultimul deceniu, este nevoie în continuare de eforturi susținute pentru a atenua efectele determinate de crizele multiple cu care se confruntă mediul de afaceri și economia, începând cu perioada pandemiei COVID, conflictul din Ucraina și creșterea costurilor de trai.
"Căutând să susțină transparența, Guvernul României a introdus o serie de măsuri pentru a contracara efectele economiei subterane, inclusiv un sistem electronic de monitorizare a vânzărilor și a transportului de mărfuri, case de marcat electronice obligatorii pentru toate tipurile de afaceri, facturarea electronică. Visa și-a asumat angajamentul de a facilita plata taxelor și impozitelor cu cardul, simplificând viața românilor prin experiențe de plată rapide și convenabile, care să permită un management financiar eficient. Cu scopul de a sprijini economia, Visa va continua să susțină infrastructura necesară plăților digitale, investind în platforme și rețele și asigurându-se că acestea răspund nevoii populației și mediului de afaceri din România pentru servicii digitalizate și moderne", se spune în comunicat.
Limitările în utilizarea plăților digitale au ca cel mai probabil rezultat profituri mai mici și costuri mai mari pentru antreprenori și afaceri, precum și o trasabilitate scăzută a fluxurilor de bani. Toate acestea determină o creștere a economiei informale, care, în 2023, a atins 30% din PIB în România, conform datelor din studiul menționat anterior.
"Plățile digitale reprezintă instrumentele cele mai accesibile pentru a eficientiza plățile dintre consumatori, companii, stat și, totodată, de a crea presiune pentru reducerea volumului de tranzacții asociate economiei subterane. Salutăm eforturile Guvernului de a digitaliza administrația publică și de a crește volumul plăților fără numerar, iar noi la Visa căutăm modalități adecvate de a aduce în continuare plățile digitale mai aproape de oameni și de piață. Este important ca mediul de afaceri împreună cu autoritățile să adopte în continuare măsuri adecvate pentru a face economia oficială mai atractivă și mai competitivă", a spus Cătălin Crețu, General Manager Visa pentru România, Bulgaria, Croația și Slovenia.
"Vestea bună este că un număr tot mai mare de români încep să-și plătească impozitele online. Două din trei plăți de impozite și taxe efectuate cu cardurile Visa anul trecut au fost efectuate online, plățile de cea mai mare valoare făcându-se tot prin internet prin intermediul platformei www.ghiseul.ro. Faptul că ne putem plăti taxele online în câteva secunde, indiferent de locația noastră, prin intermediul platformei Ghiseul.ro, reprezintă un pas extrem de important în transformarea digitală a României, susținută puternic de Visa. Anul acesta, ne face plăcere să sărbătorim cea de-a 13-a ediție a campaniei naționale de informare a românilor despre beneficiile plății impozitelor și taxelor cu cardul", a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa România.
Studiul "Economia Informală în România 2023", susținut de Visa, își propune să sensibilizeze publicul cu privire la economia informală și la rolul plăților electronice în combaterea acesteia. Studiul a fost realizat de Kearney, o firmă globală de consultanță în management strategic, în colaborare cu Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, unul dintre experții de top în economia informală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național