O definiție armonizată la nivel mondial a orașelor mari, până în martie 2019
Numărul 6, 20-26 feb. 2018 » Lumea în care trăim
Cu prilejul recentului Forum Urban Mondial din Malaezia, Comisia Europeană (CE) a analizat realizările în cadrul a trei angajamente asumate cu 15 luni în urmă de UE și de partenerii săi, în sensul valorificării potențialului urbanizării rapide. Cele trei angajamente contribuie la implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și a Acordului de la Paris și fac parte din Noua agendă urbană, prezentată, de asemenea, cu 15 luni în urmă. Fiecare dintre aceste angajamente are o sferă de aplicare, realizări și rezultate preconizate specifice.
Reprezentanţii Executivului de la Bruxelles apreciază că, pentru facilitarea monitorizării, a analizei comparative și, în cele din urmă, a elaborării de politici, este important ca în întreaga lume să se utilizeze aceeași definiție a marilor orașe. În parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și cu Banca Mondială, UE lucrează la o astfel de definiție, care va fi prezentată la ONU în martie 2019.
Până în prezent, Comisia a colectat estimări privind nivelul de urbanizare al fiecărei țări din lume și a oferit acces nerestricționat la aceste date pentru a facilita comparația cu definițiile naționale. Cu ocazia Forumului Urban Mondial, Comisia a publicat, prin intermediul propriului Centru Comun de Cercetare, baza de date a marilor centre urbane din întreaga lume, care conține date privind toate cele 10 000 de centre urbane răspândite pe glob și este cea mai mare și mai cuprinzătoare bază de date referitoare la marile orașe publicată vreodată.
În prezent, se efectuează un sondaj în 20 de țări, pentru a se obține feedback privind definiția aplicabilă la nivel mondial. În 12 țări există proiecte-pilot în desfășurare pentru compararea definiției aplicabile la nivel mondial cu cele naționale și pentru evaluarea diferențelor. În 2018, Comisia și partenerii săi vor elabora un instrument online gratuit care să ajute țările să testeze această definiție pe teritoriile lor.
Dezvoltarea urbană durabilă este şi scopul Programului de cooperare urbană internațională (IUC) al UE, lansat în 2016, pentru întărirea cooperării dintre marile orașe ale lumii. În prezent, în cadrul programului există 35 de perechi de mari orașe, fiind astfel implicate 70 de mari orașe, 35 din UE și 35 din afara UE. Printre acestea se numără Frankfurt (Germania) și Yokohama (Japonia), Bologna (Italia) și Austin (SUA) și, de asemenea, Almada (Portugalia) și Belo Horizonte (Brazilia). Toate parteneriatele elaborează planuri de acțiune locală bazate pe priorități urbane comune, precum accesul la apă, transport sau sănătate, împărtășind cunoștințe și bune practici pentru îndeplinirea obiectivelor lor comune. În cadrul Forumului Urban Mondial a fost lansat un nou apel pentru crearea a cel puțin 25 de noi perechi, orașele putându-și prezenta candidaturile online până la 9 martie.
(Copyright foto: john6863373 / 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice