O istorie a banilor românești, reconstituită „vizual” într-un celebru muzeu
Numărul 17-18, 30 apr. - 14 mai 2024 » Eveniment
Dintre informațiile relevante despre actualitatea culturală se detașează prin importanță, prin semnificații, cea care privește organizarea, în perioada aprilie-iunie 2024, a Expoziției temporare „Puterea leului. Istoria banilor în România”, de Muzeul Național Bruckenthal din Sibiu, în parteneriat cu Banca Națională a României.
Este cert că, dacă luăm în considerare și alte informații de actualitate, ideea de parteneriate, sub cele mai diferite forme, câștigă teren în beneficiul reciproc al părților participante și al publicului larg. Punerea laolaltă a potențialelor materiale și culturale are, de regulă, drept efect o mai bună punere în valoare a patrimoniului de care dispun participanții, antrenarea mai largă și mai eficientă a resurselor umane de care dispun. Remarca este cu atât mai valabilă dacă avem în vedere Banca Națională a României și celebrul Muzeu Bruckenthal din Sibiu.
Conceptul expozițional constă, în principal, într-o incursiune în istoria monedei noastre naționale prin punctarea unor momente-cheie. Astfel, unul dintre ele s-a consemnat oficial în 1867, odată cu înființarea sistemului monetar național. În atenția publicului vor fi supuse și piese care datează dintr-o perioadă anterioară anului 1867, respectiv din epoca medievală, prin prezentarea câtorva exemple notabile, cum sunt ducații bătuți în Țara Românească și în Transilvania, respectiv groșii, în Moldova.
Vizitatorii au posibilitatea să vadă talerii-leu, monedele olandeze din argint, care au circulat în Țările Române, începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea. Acestea au devenit atât de populare încât au inspirat alegerea denumirii de „leu” pentru moneda noastră națională. Odiseea leului continuă cu exemplarele bătute la Monetăria Națională din București, în anul 1870. De asemenea, sunt prezentate primele emisiuni de bancnote ale BNR, puse în circulație în 1881.
„Povestea banilor” este desfășurată și prin intermediul altor piese valoroase din colecția Muzeului BNR, cum sunt primele monede aniversare, emise cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Însemnele monetare cu cele mai mari valori nominale din istoria României sunt cei mai mici bani de hârtie tipăriți în țara noastră.
Pe ansamblu, 150 de exponate sunt prezentate, în premieră, vizitatorilor Muzeului Național Bruckenthal din Sibiu. Totodată, publicul are posibilitatea să cunoască o parte semnificativă a istoriei monetare a țării noastre. Expoziția poate fi vizitată în mod gratuit până la 8 iunie 2024.
Perspectiva certă a succesului parteneriatului la care ne referim va fi, neîndoios, un îndemn și pentru alte instituții din cele mai diferite sfere de activitate să se unească pentru a pune la dispoziția publicului larg mărturii de preț ale istoriei și prezentului, constituindu-se astfel în remarcabile acte de cultură.
(Copyright foto: www.brukenthalmuseum.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial