O jumătate de milion de locuri de muncă din UE protejate de instrumentele de apărare comercială ale Uniunii în 2023
Numărul 39, 2-8 oct. 2024 » Analize și sinteze
Raportul privind activitățile de apărare comercială ale UE din 2023, care a fost adoptat în aceste zile de Comisia Europeană (CE), arată că instrumentele de apărare comercială joacă un rol esențial în protejarea locurilor de muncă din UE prin promovarea echității și a unor condiții de concurență echitabile pentru toți, precizează Executivul comunitar, într-un comunicat. „În total, 182 de măsuri de apărare comercială se aflau în vigoare la sfârșitul anului 2023: 156 de măsuri antidumping, 25 de măsuri antisubvenție și o măsură de salvgardare. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 40% în raport cu anul 2018, când existau 133 de măsuri în vigoare. În 2023 au fost deschise de două ori mai multe investigații noi în comparație cu 2022. Această creștere semnificativă a activității subliniază hotărârea Comisiei de a face față cu fermitate numărului tot mai mare de practici comerciale neloiale”, se menționează în comunicat.
Numărul locurilor de muncă protejate prin aceste măsuri în UE a crescut, de asemenea, în mod considerabil, trecând de la 365.000 de locuri de muncă directe în 2018 la aproape 500.000 la sfârșitul anului 2023. Printre sectoarele industriale care beneficiază de măsurile în vigoare se pot enumera sectoare strategice cum ar fi energia eoliană, sticla solară și fibrele optice, care sunt esențiale pentru dubla tranziție verde și digitală a UE. De asemenea, sunt vizate numeroase sectoare cu o prezență semnificativă a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), care sunt deosebit de vulnerabile la practicile comerciale neloiale, cum ar fi sectorul ceramicii.
Raportul subliniază, printre altele, necesitatea de a lua măsuri, cum ar fi deschiderea unei investigații antisubvenție privind vehiculele electrice cu baterie provenind din China, pentru a proteja sectoarele tehnologiilor ecologice împotriva practicilor comerciale neloiale.
În cele din urmă, raportul arată că Executivul comunitar a continuat să apere în mod riguros industria UE împotriva măsurilor de apărare comercială neloiale adoptate de țări terțe, contribuind astfel la menținerea accesului la piețele țărilor terțe.
♦ Sprijinirea IMM-urilor în combaterea practicilor comerciale neloiale
IMM-urile sunt mai vulnerabile la concurența neloială. Pe parcursul anului 2023, Comisia a acordat prioritate și a intensificat acțiunile menite să ajute IMM-urile să combată concurența neloială care rezultă din importurile care fac obiectul unui dumping sau al unor subvenții. „Aceste acțiuni includ un serviciu de asistență, o pagină web dedicată, asistență practică în cadrul investigațiilor, orientări detaliate, precum și mai multe programe de informare și formare”, subliniază CE.
Raportul evidențiază, de asemenea, sectoarele de producție din UE cu o proporție ridicată de IMM-uri care au recurs cu succes la măsurile de apărare comercială ale UE și care beneficiază de acestea, inclusiv industria ceramicii, industria bicicletelor și producătorii de păstrăvi.
♦ O bună aplicare este esențială pentru eficacitatea măsurilor UE
Asigurarea eficacității măsurilor de apărare comercială rămâne un obiectiv primordial pentru Comisie, în decizia ei fermă de combatere a practicilor de circumvenție din ce în ce mai complexe.
Aceasta implică o monitorizare îmbunătățită a măsurilor de apărare comercială în vigoare, precum și acțiuni eficace împotriva practicilor de circumvenție în permanentă evoluție utilizate de unele țări terțe. În consecință, peste o cincime din măsurile comerciale aflate actualmente în vigoare vizează în mod specific practicile de evaziune ale operatorilor economici.
Numai în 2023, patru din cele douăsprezece noi investigații au avut loc în cazuri suspectate de circumvenție, și au dus la extinderea măsurilor la alte țări terțe. În plus, două măsuri existente au fost extinse și la alte țări pentru a combate practicile de transbordare. A existat, de asemenea, o investigație antiabsorbție, care a analizat cazul producătorilor care și-au redus prețurile pentru a „absorbi” taxele care le-au fost impuse, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a taxelor inițiale instituite de UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial