O mai mare transparență în procesul decizional al UE: noul registru al actelor delegate
Numărul 48-49, 19 dec. 2017 - 15 ian. 2018 » Direct de la sursă
A fost lansat un nou registru online care va facilita găsirea deciziilor UE adoptate sub formă de acte delegate și urmărirea evoluției acestora.
Astfel, pentru a ajuta publicul și părțile interesate să urmărească această parte a procesului decizional al UE, Parlamentul European (PE), Consiliul UE și Comisia Europeană (CE) au lansat un nou registru online comun, astfel încât oricine să poată căuta și consulta cu ușurință actele delegate privind un anumit subiect sau o anumită legislație.
Noul registru interinstituțional al actelor delegate oferă o imagine completă a tuturor etapelor acestui proces. „Registrul le permite utilizatorilor să caute și să urmărească evoluția actelor delegate de la etapa de planificare desfășurată de Comisia Europeană, până la publicarea finală în Jurnalul Oficial. De asemenea, sunt indicate diferitele acțiuni ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și activitatea grupurilor de experți ale Comisiei implicate în pregătirea actelor delegate. Registrul îmbunătățește transparența procesului decizional, reprezentând un ghișeu unic unde pot fi găsite cu ușurință toate informațiile relevante privind actele delegate. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a se înregistra și de a primi notificări cu privire la evoluția anumitor acte delegate care îi interesează”, precizează CE, într-un comunicat.
Actele delegate sunt utilizate pentru a completa sau a modifica legislația UE. Acestea sunt adoptate cel mai frecvent în domeniile economiei, agriculturii, mediului și sănătății publice, pieței unice și comerțului. Este vorba despre o formă de legislație secundară care este utilizată, de exemplu, pentru actualizarea cerințelor tehnice prevăzute de legislație. Parlamentul și Consiliul conferă Comisiei competența de a întocmi acte delegate, care le sunt apoi transmise. Parlamentul European și Consiliul pot respinge proiectele de acte delegate.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice