O monedă rară din aur, vândută pentru un milion de lire sterline
Numărul 2, 21-27 ian. 2019 » Roza vânturilor
O monedă rară din aur de 22 de carate, parte a unei colecții-test create cu ocazia urcării pe tron a regelui Eduard al VIII-lea al Marii Britanii, a fost vândută pentru un milion de lire sterline (1,17 milioane de euro), potrivit The Guardian, informează Mediafax. Moneda cu efigia unchiului reginei Elisabeta a II-a a stabilit un record de preț pentru o piesă britanică, spun reprezentanții Royal Mint.
Colecția de șase monede nu a ajuns niciodată la marele public, pentru că regele Eduard al VIII-lea a abdicat în decembrie 1936, după o domnie de aproape 11 luni, pentru a se căsători cu Wallis Simpson. Monedele urmau să fie lansate pe piață la 1 ianuarie 1937.
Doar două monede s-au aflat în posesie privată, iar cea vândută pentru un milion de lire sterline este una dintre ele. Celelalte patru se află în colecțiile unor muzee și instituții, inclusiv în cea a Royal Mint.
Moneda este unică și pentru că fostul rege a încălcat tradiția ca monarhii britanici să fie reprezentați cu chipurile privind în direcția diferită față de predecesori, pentru că îi plăcea mai mult profilul său din stânga, au spus reprezentanții Royal Mint.
Anterior, cea mai scumpă monedă britanică a fost una din aur emisă în 1344 de regele Eduard al III-lea, vândută la licitație, în iulie 2006, pentru 460.000 lire sterline. Moneda, care este expusă la British Museum, este evaluată în prezent la 6,1 milioane de euro.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice