O nouă cale ferată care să conecteze Ungaria, Serbia și România ar putea fi construită în următorii zece ani
Numărul 11, 26 mar. - 1 apr. 2019 » Lumea în care trăim
Ungaria ar putea construi în următorul deceniu o nouă cale ferată cu o lungime de 500 km care să conecteze o serie de orașe importante din Ungaria, Serbia și România, a declarat parlamentarul Fidesz, Janos Lazar, pentru cotidianul ungar Delmagyarorszag, informează MTI, preluată de Agerpres. Janos Lazar a precizat că noua linie de cale ferată ar urma să conecteze orașele Pecs, Baja, Subotica, Szeged, Hodmezovasarhely, Bekescsaba, Salonta, Oradea și Debrecen, iar proiectul ar costa 800 miliarde forinți (2,6 miliarde euro). Janos Lazar a spus că a discutat acest proiect cu premierul Viktor Orbán, care l-a acceptat.
Politicianul ungar a mai anunțat că Guvernele Serbiei și Ungariei vor avea o ședință comună în luna aprilie, ocazie cu care va fi discutat și proiectul noii căi ferate. Potrivit lui Janos Lazar, Guvernul Serbiei este dispus să sprijine financiar acest proiect. În plus, proiectul ar putea beneficia și de finanțare de la Uniunea Europeană, avându-se în vedere că este în linie cu strategia UE de dezvoltare a transporturilor.
Janos Lazar a mai spus că unele secțiunii ale căii ferate ar putea fi utilizate și de trenurile suburbane, cum este, de exemplu, linia de tram-tren care este în prezent construită pentru a conecta Szeged și Hodmezovasarhely. Lazar a estimat că unele secțiuni din viitoarea linie, precum cea dintre Pecs și Baja sau cea dintre Szeged și Bekescsaba ar putea fi finalizate până în 2022, iar întregul proiect ar putea fi finalizat în 8-10 ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane