O nouă emisiune de mărci poștale – Florile munților, Muntele Cozia
Numărul 32-33, 27 aug. - 9 sept. 2019 » Roza vânturilor
Romfilatelia a introdus în circulație o emisiune de mărci poștale dedicată Muntelui Cozia, un areal cu o mare diversitate geologică și geomorfologică (de la relieful cu vârfuri ascuțite, turnuri, creste calcaroase, peșteri, cheiuri, văi), până la păduri, pajiști și fânețe, cu floră și faună specifică. Pentru noua emisiune, au fost selecționate unele din cele mai rare și frumoase flori ale zonei, prezente în imaginile mărcilor poștale reunite sub titlul tematic Florile munților, Muntele Cozia.
Floarea-reginei (Leontopodium alpinum), planta ce înnobilează timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, face parte din familia Asteraceae, cunoscută popular și sub numele de „floare de colți” sau „albumiță”. Este o plantă întâlnită în etajele alpin și subalpin. Aceasta crește pe versanți abrupți, însoriți, pe substrat calcaros. Este declarată monument al naturii, fiind o adevărată podoabă a munților Cozia, Maramureș, Rarău, Rodnei, Bistriței, Ceahlău, Giurgeu, Hășmaș, Vrancei, Ciucaș, Bârsei, Bucegi, Făgăraș, Căpățânii, Retezat, Godeanu, Țarcu, Trascăului și Bihorului. Ea mai poate fi regăsită și în Munții Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, în Asia Centrală și de Est. Floarea Reginei înflorește între lunile iulie și august, fiind amenințată cu dispariția din cauza culegerii ei de către turiști, faptă interzisă prin lege.
Sunătoarea (Hypericum richeri) reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei este o plantă perenă din familia Hypericaceae. Înflorește din iulie până în august și este răspândită din etajul molidului până în etajul alpin, prin pajiști, tufărișuri și stâncării.
Măseaua ciutei (Erythronium dens-canis) este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei și este cunoscută în România și ca floarea călugăr, cocșei, cocorăl și cocorai, fiind o plantă indigenă originară din Europa (Centrală și Sudică) și America de Nord. Aparține familiei Liliaceae și este singura specie de Erythronium care apare spontan în Europa.
Timbrul cu valoarea nominală de 7 lei ilustrează Ciuboțica cucului de munte (Primula elatior). Aceasta face parte din familia Primulaceae și este o plantă erboasă, heliofilă comună pe soluri revene, prin pajiști, pășuni, fânețe, luminișuri, margini de pădure și tufărișuri bine luminate din regiunea de dealuri până în cea montană, fiind răspândită atât în Europa, cât și în Asia. Această floare înflorește între lunile martie și mai, fiind uzitată atât în medicina umană, cât și în cea veterinară.
Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei are ca subiect Cupa (Gentiana acaulis), specie din familia Gentianaceae ce cuprinde 87 de genuri și peste 1500 de specii. Cupele iubesc locurile pline de soare, înflorind la sfârșitul primăverii și vara între lunile iunie și iulie, preferând pajiștile sau poienile din zona păduroasă, montană.
Timbrul cu valoarea nominală de 11,50 lei redă grafic Frăsinelul (Dictamnus albus), o plantă erbacee, care face parte din familia Rutaceae. Este răspândită în zone cu tufărișuri, la marginea pădurilor, poienilor, pajiștilor, din zona de câmpie până în etajul fagului, întâlnită atât în Europa, cât și în Asia, fiind cultivată în scop ornamental, în parcuri și grădini publice, pentru florile deosebit de frumoase. Planta înflorește între lunile mai și iulie. Fructele sunt în formă de capsulă, cu 2-3 semințe în fiecare lojă.
Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 205 exemplare și este echipat cu blocul emisiunii de șase timbre nedantelate, precum și setul de două plicuri „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio. Fiecare element este numerotat de la 001 la 205.
(Sursa foto: www.romfilatelia.ro)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane