O nouă eră în descoperirea materialelor cu ajutorul inteligenței artificiale
Numărul 6, 19-25 feb. 2025 » Conectarea la era digitală
Lumea se află la începutul unei noi ere în care inteligența artificială transformă fundamental modul în care sunt descoperite și create materialele noi, scrie The Conversation, preluat de Mediafax. Până acum, descoperirea de noi materiale a fost un proces lung și costisitor, care se baza pe încercări și erori, necesitând echipamente specializate și multe resurse. Procesul era complicat de complexitatea materialelor la nivel atomic și molecular.
Inteligența artificială schimbă acum această situație prin sisteme „generative”, care pot crea direct materiale noi atunci când li se specifică proprietățile dorite. De exemplu, cercetătorii pot cere sistemului să creeze materiale cu anumite proprietăți mecanice, electronice sau magnetice.
Microsoft a dezvoltat deja două instrumente în acest sens: MatterGen, care creează materiale noi, și MatterSim, care verifică dacă acestea pot fi produse în realitate. În același timp, Google folosește sistemul Gnome, care poate prezice stabilitatea noilor materiale folosind învățarea profundă.
Rezultatele sunt impresionante: într-un studiu din 2023, cercetătorii de la Google DeepMind au identificat 2,2 milioane de materiale stabile noi, dintre care 736 au fost deja create în laborator.
Aceste descoperiri ar putea duce la inovații importante în dezvoltarea de baterii mai eficiente pentru energia regenerabilă, crearea de noi dispozitive medicale și implanturi, proiectarea de materiale ușoare pentru industria aerospațială sau găsirea de soluții pentru purificarea apei și captarea carbonului
Schimbarea de paradigmă în descoperirea materialelor ar putea avea un impact la fel de important precum descoperirea bronzului în mileniul al IV-lea î.Hr., care a revoluționat dezvoltarea uneltelor și armelor, sau precum inventarea sticlei în Mesopotamia antică în jurul anului 3500 î.Hr.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc