O nouă expoziție temporară la Muzeul Hărților: „Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație”
Numărul 8, 28 feb. - 5 mar. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Hărților, în colaborare cu Asociația AstroNauticus, organizează miercuri, 28 februarie 2024, ora 18:00, vernisajul expoziției „Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație”, curatoriată de comandorul Vasile Chirilă (Asociația AstroNauticus) și Eugen Grama (muzeograf, Muzeul Hărților). Expoziția oferă celor interesați ocazia de a descoperi reproduceri fidele ale unor vechi instrumente de navigație astronomică, precum și piese originale din perioada secolelor XIX-XX, utilizate pentru navigarea pe mare și nu numai.
Accesul la vernisaj este gratuit.
„Vă propunem să descoperiți o replică a celui mai vechi instrument de navigație astronomică: gnomonul, punctul de plecare pentru majoritatea dispozitivelor apărute mai târziu; la fel de interesante sunt reproducerile astrolabului nautic, quadrantului sau octantului. O replică tip secțiune a unui galion, machetele unei nave de război și ale unei ambarcațiuni tip goeletă - binecunoscuta «Speranța» din romanul lui Radu Tudoran, ne evocă atmosfera călătoriilor pe mare și celebrul îndemn «Toate pânzele sus!». De asemenea, în expunere se regăsesc lucrări și obiecte din patrimoniul Muzeului Hărților, cu scopul de a contextualiza și a oferi detalii cât mai interesante despre geografie, istorie și cartografie, în dialog cu universul instrumentelor de navigație”, menționează organizatorii, într-un comunicat.
Expoziția este deschisă în perioada 29 februarie - 7 aprilie 2024, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10:00 - 18:00. Prețul biletului este: 10 lei biletul întreg, 5 lei biletul pentru seniori, 2,5 lei biletul pentru elevi și studenți.
Cei interesați pot găsi multe informații despre eveniment aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial