O nouă obligație în Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat – „Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică”
Numărul 36, 14-20 sep. 2022 » Curier legislativ
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală a aprobat un nou ordin care vizează modificarea și completarea OPANAF nr.587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă. ANAF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin OUG nr. 119/2022 au fost aduse modificări și completări OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei. Astfel, potrivit art. 15 alin. (1) din OUG nr. 27/2022, începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozițiilor ordonanței de urgență, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică. Capacităților de producție puse în funcțiune după data de 1 septembrie 2022, precum și companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare nu le sunt aplicabile prevederile art. 15 alin. (1) din ordonanță. Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică se calculează, se declară și se plătește de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. De asemenea, producătorii de energie electrică pot depune declarații rectificative, fără calcul suplimentar de accesorii fiscale, la 15 zile de la publicarea de către OPCOM a prețurilor finale aferente pieței de echilibrare pentru luna de decontare. Potrivit aceluiași act normativ, modelul și conținutul declarației privind contribuția la Fondul de Tranziție Energetică se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.
În acest context, prin noul ordin se au în vedere modificarea și completarea OPANAF nr. 587/2016, astfel:
▪ completarea Nomenclatorului obligațiilor de plată la bugetul de stat, anexă la formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, prin introducerea unei noi obligații la poziția 87 „Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică”;
▪ modificarea formularului 710 „Declarație rectificativă” prin introducerea rubricii „Declarație depusă potrivit art. 9 din Anexa nr. 6 la OUG nr. 27/2022“ care se bifează de producătorii de energie electrică care depun declarația în termen de 15 zile de la publicarea de către OPCOM a prețurilor finale aferente pieței de echilibrare pentru luna de decontare;
▪ modificarea și completarea instrucțiunilor de completare ale formularelor 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și 710 „Declarație rectificativă” conform modificărilor legislative introduse prin OUG nr. 119/2022.
Totodată, au fost actualizate instrucțiunile de completare a formularului 100 în ceea ce privește termenul de declarare a taxei de promovare a activităților de jocuri de noroc, în cazul contractelor de publicitate care prevăd plăți periodice către prestator, potrivit OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare.
UPDATE: OPANAF nr. 1.635/2022 privind modificarea și completarea OPANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 897 din 12 septembrie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice