O nouă procedură pentru soluționarea rapidă a litigiilor transfrontaliere sub 5.000 euro
Numărul 28-29, 25 iulie - 7 august 2017 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
O nouă procedură de soluționare rapidă a litigiilor transfrontaliere de mică valoare a intrat în vigoare la 14 iulie a.c. Grație acesteia, consumatorii și companiile, în special IMM-urile, vor putea să soluționeze mai rapid și mai puțin costisitor litigiile care depășesc granițele naționale. Astfel, dacă un client cumpără online o pereche de schiuri, de exemplu, din altă țară europeană, iar vânzătorul nu i le livrează, dar nici nu vrea să-i restituie suma plătită, se poate apela la această procedură. „Cu o procedură de soluționare simplă și eficientă a litigiilor, consumatorii și IMM-urile vor avea încredere să facă achiziții din alte state europene. Ei pot acum obține cu ușurință rambursarea sumei, pentru produse în valoare de până la 5.000 euro, achiziționate din alte țări europene, în cazul în care apar probleme sau dacă nu este efectuată livrarea”, a declarat comisarul Věra Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.
„Noile norme ridică valoarea maximă de luat în calcul per litigiu la 5.000 euro, de la 2.000, cât era prevăzut anterior, mărind astfel numărul celor care vor putea beneficia de această procedură. De asemenea, ea a fost simplificată prin folosirea noilor tehnologii, evitând pentru cei care depun o plângere deplasarea în fața instanțelor de judecată. Noile reglementări vor garanta și faptul că taxele de judecată se încadrează într-un anumit plafon și sunt proporționale, pentru a nu fi depășită suma despre care este vorba în litigiu”, se precizează într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă (ESCP) există încă din 2007 și și-a dovedit utilitatea în disputele transfrontaliere. Prin utilizarea ei, perioada unui litigiu a fost redusă de la 2 ani și jumătate la doar 5 luni, în medie, în prezent.
(Copyright: andreypopov / 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice