O nouă schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru acoperirea costurilor aferente registrului genealogic
Telex » Știri 3 iulie 2023
Executivul a aprobat o schemă de ajutor de stat ce are ca scop acoperirea costurilor administrative pentru întocmirea și menținerea registrului genealogic, precum și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.
Intensitatea ajutorului de stat este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice și de până la 70% din costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.
Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, este de maximum: a) 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline și ecvine; b) 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine; c) 100 lei pentru porcine.
Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru testele efectuate în vederea determinării calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului este de maximum: a) 140 lei, în cazul testării performanțelor producției de lapte, 60 lei, în cazul testării performanțelor producției de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine și bubaline; b) 35 lei, în cazul testării performanțelor producției de lapte, 35 lei, în cazul testării performanțelor producției de carne, 30 lei, în cazul testării performanțelor producției de lână, pentru rasele cu lână fină și 36 lei, în cazul testării performanțelor producției de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine și caprine.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561,571 milioane lei.
Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023 este de maximum 39 milioane lei credite de angajament, respectiv 24 milioane lei credite bugetate, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2023.
Sumele alocate de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pentru plata ajutoarelor de stat în anii 2024-2027, se aprobă anual prin HG. Cererile inițiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanți, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele județene ale APIA pe raza cărora se află sediul social al solicitanților.
Prin excepție, pentru anul 2023, cererile inițiale de solicitare a ajutoarelor de stat, aferente serviciilor realizate în perioada iulie-decembrie 2023, completate de către solicitanți și avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), se depun în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei OUG și 31 iulie 2023, inclusiv.
OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 602 din 30 iunie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice