O nouă specializare pentru experții contabili membri CECCAR: contabilitatea criminalistică. Interviu cu Robert Șova, președintele Consiliului superior al CECCAR
Numărul 39, 5-11 oct. 2022 » Direct de la sursă
Președintele Consiliului superior al CECCAR, Robert-Aurelian Șova, vorbește, într-un interviu acordat Ziarului Financiar, despre contabilitatea criminalistică și despre strategia CECCAR de a contribui la combaterea fraudelor financiare prin implementarea unui sistem de control intern adaptat nevoilor companiei.
CECCAR și-a propus să „democratizeze” accesul companiilor din România la servicii de contabilitate criminalistică, prin formarea unui număr cât mai mare de profesioniști cu competențele necesare acestei activități.
„Contabilitatea criminalistică este contabilitatea care se ocupă cu asigurarea securității businessului, a patrimoniului businessului, prin activitatea de detectare, investigație și prevenire. Aceasta nu se ocupă cu partea de conformare și de consiliere (...). Trebuie să creștem numărul experților contabili criminaliști pentru că fraude există. Astăzi, în România, acest serviciu există, dar este unul de tip premium, oferit de marile companii de servicii contabile, care au beneficiat de know-how din afară”, a declarat Robert Șova pentru Ziarul Financiar.
„În categoria denaturării situațiilor finan ciare sunt celebre cazurile Enron, Wirecard sau cazul local City Insurance, unde în mod voit au fost cosmetizate rezultatele financiare. Scopurile sunt diferite, în SUA au fost multe cazuri unde managementul primea bonusuri în funcție de performanță și de aceea prezentau situații financiare diferite de realitate. Toate aceste cazuri sunt surse de învățare pentru noi”, a mai declarat președintele Consiliului superior al CECCAR.
Interviul integral este disponibil în Ziarul Financiar.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național