O nouă viziune strategică pentru uniunea vamală a UE
Telex » Știri 23 decembrie 2016
Comisia Europeană (CE) a adoptat planul pe termen lung pentru a da un nou impuls gestionării uniunii vamale, unul dintre pilonii UE, care sprijină și protejează piața unică. Noile măsuri stabilesc o viziune strategică privind uniunea vamală, care ar urma să ducă la consolidarea cooperării dintre autoritățile naționale pentru a face față provocărilor secolului al XXI-lea.
„Uniunea vamală își desfășoară activitatea în temeiul principiilor deja convenite și al unui cadru juridic cunoscut sub numele de Codul vamal al Uniunii (CVU), care a intrat în vigoare la 1 mai 2016. Chiar dacă normele sunt aceleași în întreaga UE, autoritățile vamale nu le aplică totdeauna în mod coerent, uniform. Viziunea prezentată acum de CE subliniază faptul că administrațiile vamale independente ale statelor membre ar trebui să depună eforturi pentru a acționa ca o singură entitate. În același timp, cooperarea cu alte autorități competente în materie de gestionare a frontierelor și de asigurare a securității, cum ar fi poliția națională de frontieră și garda națională de coastă, poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european și Europol, trebuie, de asemenea, să fie încurajată și consolidată. În egală măsură, operațiunile vamale din UE ar trebui să aibă acces la sistemele informatice necesare pentru a gestiona până la nouă declarații vamale pe secundă”, se precizează într-un comunicat al CE.
Comisia pledează, de asemenea, în favoarea unui rol mai proeminent al autorităților vamale în diverse domenii în contextul gestionării frontierelor, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva terorismului și asigurarea securității frontierelor. În mod concret, Comisia a propus o actualizare a normelor privind controlul vamal al numerarului în vederea reducerii activităților financiare ilegale desfășurate de grupurile infracționale și teroriste. De asemenea, în prezent se examinează modul în care autoritățile vamale ar putea să contracareze comerțul ilicit cu bunuri culturale practicat de grupurile teroriste.
Acțiunile viitoare se vor concentra, de asemenea, asupra gestionării resurselor umane și financiare și asupra furnizării de echipament vamal specializat, inclusiv de laboratoare mobile și scannere corporale.
Uniunea vamală, care va sărbători 50 de ani de existență în 2018, este unică în lume. Aceasta este piatra de temelie a UE și este vitală pentru buna funcționare a pieței unice. Odată vămuite într-un stat membru, mărfurile pot circula liber în Uniune, deoarece toate statele membre aplică aceleași norme în privința veniturilor și a protecției la frontierele externe. Cele 28 de administrații vamale din UE trebuie să acționeze ca și cum ar fi o singură entitate, facilitând în același timp comerțul și protejând sănătatea și siguranța tuturor cetățenilor UE.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial