Obiectivele climatice vor fi imposibil de atins fără energie nucleară, susține directorul IAEA
Telex » Știri 27 octombrie 2020
Reducerea emisiilor de CO2 pentru a menţine încălzirea globală sub 2 grade Celsius va fi aproape imposibilă fără centrale nucleare, a declarat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), Rafael Grossi, transmite DPA, preluată de Agerpres. Eliminarea treptată a energiei nucleare cum se întâmplă în Germania este o decizie politică, însă ştiinţa indică o direcţie diferită, a spus Rafael Grossi. „Alegerea politică este legitimă, iar ţările pot opta pentru una sau cealaltă politică”, a spus diplomatul argentinian atunci când a fost întrebat despre renunţarea la energia nucleară, o politică ce este analizată şi în ţări precum Elveţia şi Belgia.
„Datele ştiinţifice arată că energia nucleară este una cu emisii foarte mici de CO2. Este un fapt că o treime din energia curată este una care provine din surse nucleare”, a subliniat Rafael Grossi.
IAEA defineşte sursele de „energie curată” acelea care emit „foarte puţine sau niciun fel de gaze cu efect de seră”, o categorie care, potrivit IAEA, include energia nucleară, energia hidroelectrică, eoliană şi fotovoltaică. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), în anul 2018 energia nucleară a fost responsabilă pentru 29% din energia curată.
Citând IEA şi Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC), Grossi a precizat că „orice cale aleasă pentru a atinge obiectivul stabilit în Acordul de la Paris este aproape imposibilă, dacă nu imposibilă, fără energia nucleară”. „Energia nucleară este o parte a soluţiei”, a apreciat directorul IAEA, adăugând că reactoarele nucleare oferă o sursă stabilă de electricitate care pot sprijini energia electrică mai puţin stabilă produsă de instalaţiile eoliene, hidroelectrice sau fotovoltaice.
Chiar dacă o serie de ţări vor să îşi închidă centralele nucleare, multe alte state analizează construcţia unor noi centrale, în special în Asia. Grossi a mai spus că există şi o tendinţă spre extinderea duratei de viaţă a reactoarelor vechi. „Dacă te uiţi la multe din reactoarele care sunt închise în Germania, multe dintre ele ar putea cu uşurinţă să mai funcţioneze pentru 20 de ani”, a apreciat directorul IAEA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial