OCDE a înrăutățit previziunile privind avansul economiei mondiale, din cauza războiului
Numărul 23, 15-21 iun. 2022 » Lumea în care trăim
Războiul din Ucraina a făcut ca perspectivele de creștere să fie mult mai sumbre, chiar dacă economia mondială ar trebui să evite o criză a stagflației, așa cum s-a înregistrat în anii '70, a avertizat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Organizația se așteaptă anul acesta la o creștere a economiei globale de 3%, mult sub nivelul de 4,5% previzionat în decembrie. Anul viitor, creșterea ar urma să încetinească și mai mult, la 2,8%, față de previziunea anterioară, de 3,2%, conform raportului OCDE.
Orice atenuare a poverii creșterii prețurilor este puțin probabilă, anul acesta inflația urmând să atingă nivelul de vârf de 8,5% în țările OCDE, înainte de a scădea la 6% în 2023. Anterior, OCDE previziona o rată a inflației de 5% în 2022 și de 3% în 2023.
În pofida creșterii mai reduse și a perspectivelor inflaționiste ridicate, OCDE vede un risc limitat de stagflație, ca cel din anii 1970, când șocul prețului petrolului a dus la creșterea șomajului și la inflație ridicată.
De asemenea, OCDE apreciază că sunt motive pentru o retragere a măsurilor de stimulare monetară în țările cu inflație ridicată, cum ar fi Statele Unite și Europa de Est.
Cea mai mare economie mondială ar urma să înregistreze o creștere de 2,5% anul acesta și de 1,2% anul viitor, după ce anterior previziona un avans de 3,7% în 2022 și de 2,4% în 2023.
China, a doua economie mondială, va crește cu 4,4% anul acesta și cu 4,9% anul viitor, după ce în decembrie OCDE estima o expansiune de 5,1% în 2022 și în 2023.
Zona euro, mult mai expusă la importurile de energie din Rusia și la efectele războiului din Ucraina, ar urma să înregistreze o creștere de 2,6% anul acesta și de 1,6% anul viitor, după ce anterior previziona un avans de 4,3% în 2022 și de 2,5% în 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice