OCDE: Economia globală va încetini, dar va evita o aterizare dură
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Lumea în care trăim
Economia mondială va încetini ușor anul viitor, dar riscul unei aterizări dure s-a redus, în pofida nivelului ridicat al datoriilor și incertitudinilor cu privire la dobânzile de referință, a estimat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Astfel, conform celor mai noi anticipări ale OCDE, ritmul de creștere a economiei mondiale se va modera de la 2,9% în acest an, până la 2,7% în 2024, pentru ca în 2025 să accelereze la 3%.
Organizația cu sediul la Paris subliniază însă că riscurile la adresa prognozelor sale sunt orientate în jos, pe fondul intensificării tensiunilor geopolitice, al perspectivelor incerte privind schimburile comerciale și al riscurilor că înăsprirea politicii monetare ar putea afecta firmele, consumatorii și gradul de ocupare mai mult decât se anticipa.
"Inflația se reduce, dar creșterea economică încetinește. Prognozăm o aterizare lină pentru economiile avansate, însă asta nu este ceva garantat", a declarat economistul-șef de la OCDE, Clare Lombardelli.
Potrivit OCDE, economia americană rezistă mai bine decât se anticipa. Conform celor mai noi prognoze, ritmul de creștere a economiei americane va încetini de la 2,4% în acest an, până la 1,5% anul viitor, OECD revizuindu-și în sus estimările anterioare care mizau pe un avans de 2,2% în 2023 și unul de 1,3% în 2024.
Economia chineză este așteptată și ea să încetinească, în contextul în care se confruntă cu o bulă în sectorul imobiliar, iar consumatorii fac economii, având în vedere incertitudinile cu privire la evoluțiile viitoare. Creșterea economiei chineze ar urma să încetinească de la 5,2% în acest an, până la 4,7% în 2024, în ambele cazuri fiind vorba de evoluții mai bune decât cele preconizate anterior.
În ceea ce privește zona euro, OCDE se așteaptă la o accelerare a ritmului de creștere de la 0,6% în acest an, până la 0,9% în 2024 și 1,1% în 2025, pe măsură ce economia Germaniei va ieși din recesiune în acest an. Cu toate acestea, OCDE a avertizat că din cauza nivelului ridicat al finanțării bancare în zona euro, impactul deplin al majorării dobânzilor rămâne incert și ar putea să afecteze creșterea economică mai mult decât se preconizează.
În paralel, OCDE a avertizat că multe guverne se confruntă cu o perspectivă fiscală dificilă, pe măsură ce cresc costurile cu serviciul datoriei externe. Pentru a acoperi cererile venite din partea unei populații care îmbătrânește, precum și cele asociate cu tranziția climatică, OCDE este de părere că țările trebuie să facă eforturi mai mari pe termen scurt pentru a crea spațiul necesar pentru cheltuieli viitoare.
"În concluzie, economia mondială se confruntă cu inflație, încetinirea creșterii economice și agravarea presiunilor fiscale", a spus Clare Lombardelli.
Înființată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.
În luna ianuarie 2022, Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004, când România și-a depus pentru prima dată candidatura.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial