OCDE: Scădere-record, de cel puțin 30%, a imigrației în statele membre, pe fondul pandemiei
Numărul 41, 3-9 nov. 2021 » Lumea în care trăim
Anul 2020 a adus o scădere-record de cel puțin 30% a fluxurilor de imigrație spre statele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unde, totodată, pandemia de COVID-19 „a pus capăt unui deceniu de ameliorare” a situației imigranților pe piața muncii, a anunțat organizația internațională, transmite AFP, preluată de Agerpres. „Criza COVID-19 a determinat cea mai puternică scădere înregistrată vreodată a fluxurilor de imigrație în țările OCDE, de peste 30%”, se scrie în raportul anual cu privire la migrații al organizației.
Anul trecut, aceste fluxuri au totalizat 3,7 milioane de persoane în cele 25 de state membre, cel mai scăzut nivel consemnat începând din 2003.
„Scăderea fluxurilor de imigrație a depășit cu mult 50% dacă nu se iau în considerare modificările de statut”, care pot face să apară administrativ o persoană de două ori, avertizează OCDE în estimările preliminare prezentate zilele trecute.
Statele Unite, care rămân prima țară de imigrație din OCDE, au înregistrat o scădere de 44% comparativ cu 2019, cu 576.000 de nou-sosiți în 2020.
„Toate categoriile de imigrație permanentă s-au diminuat în 2020”, arată OCDE, potrivit căreia migrațiile familiale, în mod tradițional motorul principal al fenomenului, au înregistrat scăderea „cea mai importantă”, de peste 35%.
Dacă migrațiile temporare de muncă au scăzut puternic în majoritatea statelor, cea a muncitorilor agricoli sezonieri a făcut excepție, cunoscând doar o diminuare de 9%. În majoritatea țărilor bogate, agricultura și strângerea recoltelor au continuat să aducă această mână de lucru ce s-a dovedit esențială chiar și în timp de criză sanitară.
În SUA, cu 213.000 de muncitori agricoli sezonieri, și în Polonia (137.000), această imigrație chiar a urcat în 2020.
Potrivit OCDE, în medie, peste două treimi dintre imigranți ocupau un loc de muncă în 2020, cu 2% mai puțini decât în anul precedent.
Scăderea „rămâne relativ moderată pentru că au existat eforturi foarte importante pentru a menține acești oameni în câmpul muncii în timpul crizei”, mai ales în Franța, a remarcat Jean-Christophe Dumont, șeful diviziei Migrații a OCDE.
Cu toate acestea, „imigranții fac în continuare parte din populațiile cele mai vulnerabile, întrucât sunt concentrați în sectoarele cele mai afectate, precum hoteluri-restaurante”, a nuanțat el.
Potrivit aceluiași responsabil, „dincolo de impactul crizei, miza va fi de a asigura ca planul de relansare să fie incluziv”, cuprinzându-i și pe imigranți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice