Octavian Oprea (ADR): Am toată convingerea că odată cu implementarea proiectului SITUE prețul semnăturii electronice va scădea simțitor în România
Telex » Știri 13 decembrie 2021
Accesul cetățenilor români la semnătura electronică și la informații digitale va fi mult mai accesibil odată cu implementarea proiectului „Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE” (SITUE), care va duce și la o scădere simțitoare a prețului semnăturii electronice, a declarat, la conferința de presă referitoare la semnarea contractului de implementare a proiectului SITUE, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, citat de Agerpres. „După un proces anevoios, de circa doi ani, în care implementarea proiectului Sistemului de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE a fost tergiversată de contestații în instanță tendențioase, am ajuns să semnăm acest proiect, care va avea o perioadă de derulare de opt luni și a cărui valoare este de două milioane de euro. Obiectivul principal al acestui proiect este interconectarea nodului eIDAS al României cu celelalte 27 de noduri eIDAS ale statelor membre UE. Odată cu implementarea acestui proiect, cetățenii români vor beneficia de serviciile de care beneficiază azi ceilalți cetățeni ai UE, mai exact semnătura electronică emisă în România va fi valabilă în toate statele membre ale UE, iar cartea electronică de identitate românească va fi valabilă în toate celelalte 27 de state membre și viceversa, ceea ce înseamnă că accesul cetățenilor români la semnătura electronică și la informații digitale va fi facilitat și mult mai accesibil decât în momentul de față. Am toată convingerea că, odată cu implementarea acestui proiect, prețul semnăturii electronice va scădea simțitor în România și românii vor putea procura această semnătură electronică în masă”, a spus Octavian Oprea.
„Odată cu implementarea nodului eIDAS, care e complementar ca proiect cu Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală, proiect pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României l-a semnat acum trei săptămâni și a început implementarea sa, identitatea electronică a cetățenilor români în urma accesării platformei PSCID va fi valabilă la nivel european. Practic, prin platforma PSCID și prin platforma SITUE, românii vor putea să se identifice, atât fizic, cât și electronic, în fața fiecărei instituții europene. Sper să fie un proiect de succes, un proiect care să aibă efecte imediate", a punctat președintele ADR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial