Ocupațiile care au înregistrat cele mai mari creșteri în UE
Numărul 27-28, 13-26 iul. 2022 » Lumea în care trăim
Ocupația ISCO (conform ISCO - clasificarea internațională standard a ocupațiilor) care a înregistrat între primul trimestru din 2021 și perioada similară din 2022 cea mai mare creștere procentuală a numărului de persoane angajate în Uniunea Europeană a fost cea de ajutor la prepararea produselor alimentare, cu o creștere de 25,1%, urcând de la aproape 1,1 la aproximativ 1,4 milioane de persoane, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. A doua cea mai mare creștere, 15,6%, a fost la categoria lucrătorilor în servicii personale (însoțitori de zbor, șoferi, ghizi, bucătari, chelneri, barmani, coafeze, asistenți în îngrijirea frumuseții, supraveghetori de clădiri și gospodării). În primul trimestru din 2022, în această categorie erau 7,6 milioane de angajați. Pe locul trei se află specialiștii din tehnologia informației și comunicațiilor, cu o creștere de 9,6% între primul trimestru din 2021 și perioada similară din 2022, de la aproape 4,1 la aproape 4,5 milioane de persoane.
Există două categorii profesionale cu o creștere de 9% a numărului de angajați între primul trimestru din 2021 și perioada similară din 2022: specialiști în domeniul juridic, social și religie (9,4%) și managerii în industria ospitalității, retail și alte servicii (9,1%). În primul trimestru din 2022, în aceste categorii erau 3,5 milioane și, respectiv, 2,4 milioane de de angajați. Urmează specialiștii cu funcții administrative și comerciale (7,4%), artizani și angajați ai centrelor de print (6,7%), tehnicieni în informații și comunicații (5,9%), specialiști în științe și inginerie (5,7%) și conducători de unități economico-sociale (5,3%).
În contrast, cel mai semnificativ declin între primul trimestru din 2021 și perioada similară din 2022 s-a înregistrat în cazul muncitorilor necalificați în agricultură, silvicultură și pescuit (minus 12,6%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane