OECD laudă succesul aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei
Telex » Știri 23 iunie 2021
Măsurile de urgență adoptate de guverne au ajutat la menținerea funcționării aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei de COVID-19, dar politicile agricole continuă să reverse subvenții ineficiente, fără a încuraja producția sustenabilă, se arată într-un raport publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În condițiile extinderii pandemiei anul trecut, țările au adoptat diverse măsuri, inclusiv crearea așa-numitelor coridoare verzi pentru transportul transfrontalier al alimentelor și au majorat ajutorul alimentar acordat gospodăriilor, informează instituția.
„Ca rezultat, politicile au avut în general succes în menținerea funcționării per ansamblu a lanțurilor de aprovizionare cu alimente, deși în cadrul structurii programelor de sprijin pentru agricultură nu s-au înregistrat schimbări majore”, apreciază OECD.
Organizația estimează că, în total, au fost transferați către agricultură 720 miliarde de dolari pe an, în perioada 2018-2020. Trei sferturi din acest sprijin a fost ajutor pentru fermieri și doar 14% din sprijinul total către ferme a mers spre zone structurale, cum ar fi cercetare și dezvoltare.
Sprijinul pentru servicii de mediu a fost relativ marginal, cu doar 1,5 miliarde de dolari din cele 268 miliarde de dolari pe an în plăți bugetare către producătorii care oferă astfel de servicii. „Per ansamblu, actualele politici de sprijin nu servesc necesităților mai ample ale sistemelor alimentare”, avertizează OECD.
Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 38 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane